Wykonanie
Intensywnie
czosnkowe, maślane, chrupi ą ce - nie sposób im si ę oprzeć!

Tym razem w Wypiekaniu na śniadanie padła propozycja upieczenia Zawijasów
czosnkowych . Orygina lny przepis zosta ł zapożyczony z bloga Najedzeni .Zawijasy z wyglądu bardzo efektowne, aromatycznie nadziane, idealne jako przystawka do zupy przy obiedzie lub przegryzka do maczania w domowej salsie na pożywn ą kolację. Włoskie grissini niech się schowa! Polskie zawijasy górą!Składniki na 8 sztuk - zrobiłam z połowy zakładanej porcji :CIASTO:150 g
mąki orkiszowej razowej100g
mąki pszennej1 łyżeczka suchych
drożdży [5 g] - płaska1 łyżeczka
cukru - płaska1 łyżeczka
soli1 i 1/2 łyżki
oliwy125 ml letniej
wodyNADZIENIE:60g
masła3 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonego
czosnku niedźwiedziego1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego1/4 łyżeczki
soli
Do dużej miski wsypać
mąki,
drożdże,
sól i wymieszać. Dolać
olej i część
wody. Zacząć wyrabiać - u mnie mikserem z mieszadłami hakowymi . Stopniowo dolewać resztę
wody, tylko na tyle, aby ciasto udało się uformować w jednolitą bryłę - ja dodałam całość przewidzianą w przepisie . Wyrabiać ciasto przez 7-8 minut - jeśli mikser się buntuje i
traci siły, dokończyć wyrabianie ręcznie .Uformować kulę i włożyć ją z powrotem do opruszonej
mąką miski. Miskę przykryć ściereczka kuchenną i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia - aż ciasto podwoi objętość .W międzyczasie przygotować farsz.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki - u mnie to drugie, bo
czosnek był zbyt wysuszony na praskę.
Masło roztopić w garnuszku i lekko przestudzić. Do letniego
masła wrzucić świeży
czosnek i
przyprawy:
czosnek niedźwiedzi,
czosnek granulowany i
sól. Całość odstaw aby lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować.Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka
razy pięścią - aby je odgazować . Rozciągnąć je na stolnicy i rozwałkować w prostokąt. Posmarować
masłem czosnkowym. Następnie całość złożyć na pół wzdłuż dłuższego
boku. Pokroić w 2-3 cm szerokości pasy.Pasy zwijać, łapiąc je po obydwu stronach, tak ze 2
razy na każdą stronę - nie muszą być idealnie zwinięte. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zostanie
masł a, można jeszcze każdy zawijas posmarować z wierzchu. Odstawić na ok. 30 minut do napuszenia pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.Zawijasy wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok 13-15 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:Sama
słodycz i szczypta
chiliMoje domowe kucharzenieIzioni Pyszne SmakiMoje Małe CzarowanieGotuj-Sam!Piekielna Kuchnia AnetyEwa w kuchni
Magia w kuchniPrawo do gotowania z pasjąSzóste nieboApetyt na
SmakaŻycie ze smakiemŻycie zaczyna się w kuchni


