ßßß Cookit - przepis na Zawijasy orkiszowe z czosnkiem niedźwiedzim

Zawijasy orkiszowe z czosnkiem niedźwiedzim

nazwa

Wykonanie

Intensywnie czosnkowe, maślane, chrupi ą ce - nie sposób im si ę oprzeć!
Tym razem w Wypiekaniu na śniadanie padła propozycja upieczenia Zawijasów czosnkowych . Orygina lny przepis zosta ł zapożyczony z bloga Najedzeni .
Zawijasy z wyglądu bardzo efektowne, aromatycznie nadziane, idealne jako przystawka do zupy przy obiedzie lub przegryzka do maczania w domowej salsie na pożywn ą kolację. Włoskie grissini niech się schowa! Polskie zawijasy górą!
Składniki na 8 sztuk - zrobiłam z połowy zakładanej porcji :
CIASTO:
150 g mąki orkiszowej razowej
100g mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży [5 g] - płaska
1 łyżeczka cukru - płaska
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżki oliwy
125 ml letniej wody
NADZIENIE:
60g masła
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki soli
Do dużej miski wsypać mąki, drożdże, sól i wymieszać. Dolać olej i część wody. Zacząć wyrabiać - u mnie mikserem z mieszadłami hakowymi . Stopniowo dolewać resztę wody, tylko na tyle, aby ciasto udało się uformować w jednolitą bryłę - ja dodałam całość przewidzianą w przepisie . Wyrabiać ciasto przez 7-8 minut - jeśli mikser się buntuje i traci siły, dokończyć wyrabianie ręcznie .
Uformować kulę i włożyć ją z powrotem do opruszonej mąką miski. Miskę przykryć ściereczka kuchenną i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia - aż ciasto podwoi objętość .
W międzyczasie przygotować farsz. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki - u mnie to drugie, bo czosnek był zbyt wysuszony na praskę.
Masło roztopić w garnuszku i lekko przestudzić. Do letniego masła wrzucić świeży czosnek i przyprawy: czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany i sól. Całość odstaw aby lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować.
Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią - aby je odgazować . Rozciągnąć je na stolnicy i rozwałkować w prostokąt. Posmarować masłem czosnkowym. Następnie całość złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w 2-3 cm szerokości pasy.
Pasy zwijać, łapiąc je po obydwu stronach, tak ze 2 razy na każdą stronę - nie muszą być idealnie zwinięte. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zostanie masł a, można jeszcze każdy zawijas posmarować z wierzchu. Odstawić na ok. 30 minut do napuszenia pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.
Zawijasy wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok 13-15 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
Sama słodycz i szczypta chili
Moje domowe kucharzenie
Izioni Pyszne Smaki
Moje Małe Czarowanie
Gotuj-Sam!
Piekielna Kuchnia Anety
Ewa w kuchni
Magia w kuchni
Prawo do gotowania z pasją
Szóste niebo
Apetyt na Smaka
Życie ze smakiem
Życie zaczyna się w kuchni
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/03/zawijasy-orkiszowe-z-czosnkiem.html