Wykonanie
2 szklanki
mąki pszennej (czubate)4
jajka1 szklanka
cukru1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka1/2 szklanki
oleju100 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
przyprawy korzennej1 słoiczek ulubionego
dżemu u mnie
truskawkowyzielony
lukier do polaniasrebrne perełki do dekoracjiSposób wykonania:
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Mąkę pszenną wymieszać z
kakao,
sodą,
proszkiem do pieczenia oraz
przyprawą do piernika.
Jajka wbić do miski wsypać
cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem
mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak, aby nie zrobiły się grudki.Do masy dodać płynną
czekoladę oraz stopniowo wlewać
olej. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm. Piec około 45 minut.Całkiem zimne ciasto przeciąć wzdłuż dwa
razy posmarować każdy blat cieniutko
dżemem, wierzch polać zielonym lukrem, udekorować perełkami.Słodkich wypieków ;-)

http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html

