Mój synek uwielbia makaron w każdej postaci. Tym razem przygotowałam makaron pełnoziarnisty rurki z sosem dyniowym z dodatkiem szałwii. Sos jest prosty a wyszedł wyrazisty i świetnie pasował do makaronu.Składniki:1 cebula1 łyżka masła2 szklanki musu z dyni200 ml śmietanki 30%¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej½ łyżeczki cynamonu½ łyżeczki imbirugarść świeżych liści szałwiisólpieprzświeżo starty parmezan (opcjonalnie)Wykonanie:Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.Dodać dynię,gałkę muszkatołową, cynamon, imbir, sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować aż cebula będzie miękka.Szałwię umyć, osuszyć i posiekać a następnie dodać do dyni. Gotować przez około 10 minut, następnie dodać śmietanę, całość doprowadzić do wrzenia i zmiksować blenderem. W razie potrzeby doprawić.Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.Makaron polać lub wymieszać z sosem a następnie posypać świeżo startym parmezanem.