Wykonanie

Dziś przepis na risotto z
jabłkami,
boczkiem,
serem i dodatkiem
brandy. Risotto wyszło świetnie, dużo lepiej niż się spodziewałam.Składniki:60 g
masła2 duże
jabłka130 g
boczku1
cebula400 g
ryżu na risotto1 l
bulionu50 g
parmezanu125 g
sera srebrzysty lazur
sólpieprz100 ml
brandy1
liść laurowy6 ziaren jałowcaWykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry,
boczek posiekać,
jałowiec rozgnieść,
cebulę pokroić w drobną kostkę.Połowę
masła stopić na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać
jabłka,
boczek,
liść laurowy i
jałowiec. Smażyć przez 5 - 6 minut aż
boczek zbrązowieje a
jabłka zmiękną.Dodać 2 łyżki
brandy i smażyć aż odparuje. Ściągnąć z ognia i usunąć
jałowiec i
liść laurowy.Resztę
masła rozpuścić w dużym garnku. Dodać
cebulę i smażyć kilka minut aż zmięknie. Dodać
ryż i smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając.Dodać ½ szklanki
bulionu i gotować aż cały
bulion się wchłonie. Czynność powtarzać dodając po ½ szklanki
bulionu aż cały płyn się wchłonie.
Ryż gotować mieszając przez 15 - 18 minut. Doprawić
solą i
pieprzem.
Ryż wymieszać, zestawić z ognia, dodać
parmezan i wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 180 o C.Naczynie do zapiekania wysmarować
masłem. Wkładać kolejno warstwę
ryżu następnie warstwę
jabłek z
boczkiem a następnie plastry
sera srebrzysty lazur. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.Zapiekać risotto przez 5 - 10 minut aż wierzch zbrązowieje.Wyciągnąć z piekarnika, poczekać aż trochę odparuje, skropić
brandy i podpalić podając.