ßßß Cookit - przepis na Risotto zapiekane z brandy

Risotto zapiekane z brandy

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na risotto z jabłkami, boczkiem, serem i dodatkiem brandy. Risotto wyszło świetnie, dużo lepiej niż się spodziewałam.
Składniki:
60 g masła
2 duże jabłka
130 g boczku
1 cebula
400 g ryżu na risotto
1 l bulionu
50 g parmezanu
125 g sera srebrzysty lazur
sól
pieprz
100 ml brandy
1 liść laurowy
6 ziaren jałowca
Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry, boczek posiekać, jałowiec rozgnieść, cebulę pokroić w drobną kostkę.
Połowę masła stopić na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać jabłka, boczek, liść laurowy i jałowiec. Smażyć przez 5 - 6 minut aż boczek zbrązowieje a jabłka zmiękną.
Dodać 2 łyżki brandy i smażyć aż odparuje. Ściągnąć z ognia i usunąć jałowiec i liść laurowy.
Resztę masła rozpuścić w dużym garnku. Dodać cebulę i smażyć kilka minut aż zmięknie. Dodać ryż i smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając.
Dodać ½ szklanki bulionu i gotować aż cały bulion się wchłonie. Czynność powtarzać dodając po ½ szklanki bulionu aż cały płyn się wchłonie. Ryż gotować mieszając przez 15 - 18 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Ryż wymieszać, zestawić z ognia, dodać parmezan i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 o C.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wkładać kolejno warstwę ryżu następnie warstwę jabłek z boczkiem a następnie plastry sera srebrzysty lazur. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.
Zapiekać risotto przez 5 - 10 minut aż wierzch zbrązowieje.
Wyciągnąć z piekarnika, poczekać aż trochę odparuje, skropić brandy i podpalić podając.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/11/risotto-zapiekane-z-brandy.html