Wykonanie
Grill to coś co latem lubię najbardziej. Zamiast grzać się przy gorącej kuchence, wolę grzać się przy gorącym grillu i liczyć na jakieś podmuchy wiatru :) Jeśli dodać do tego, że w przypadku grillowania panowie są zwykle chętni do pomocy bardziej niż przy tradycyjnym gotowaniu, można spędzić przyjemny dzień z daleka od garów. Jest też ta cudowna zaleta, że
mięso można przygotować dzień, a nawet dwa wcześniej (można je też zamrozić w marynacie!) i będzie dużo, dużo lepsze, a jedyne co musimy zrobić chwilę przed obiadem, to przygotować jakąś
sałatkę!I choć wiem, że weekend ma być deszczowy, to w nadziei, że prognoza się nie sprawdzi, wrzucam przepis na szaszłyki! Szaszłyki są z
kurczaka i z
suszonymi morelami. Sama za
suszonymi owocami nie przepadam,
śliwki w ogóle nie
tknę, a
rodzynki z ciasta wydłubię, jednak
morele są jeszcze jakieś takie jadalne :) W każdym razie spokojnie możecie zastąpić je
śliwkami ;)Stopień trudności: łatwizna - najtrudniej porządnie rozpalić grilla ;PSkładniki (ok. 5 szaszłyków):- ok. 20 sztuk
suszonych moreli- 100 ml
białego wina lub innego
alkoholu (np.
rumu)- 1 podwójna
pierś z kurczaka- 1 łyżeczka
miodu- 1 łyżka
soku z cytryny lub
limonki- 50 ml
oleju- 1 łyżeczka
ziół prowansalskich- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki- 1/4 łyżeczki
ostrej papryki (lub więcej, jeśli lubisz pikantne dania)- 1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:1. Umyte i osuszone
piersi z kurczaka pokrój w dosyć dużą kostkę.2. Z
miodu,
cytryny,
oleju i przypraw przygotuj marynatę i zalej nią
mięso, odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, a najlepiej nawet na całą noc. Wyciągnij pół godziny przed grillowaniem, aby nabrało temperatury pokojowej.3. Namocz
morele w
białym winie, pozwól im leżeć tak przez kilkanaście minut.4. Nabijaj na patyczki do szaszłyków na przemian kawałki
mięsa i
morele.5. Upiecz na rozgrzanym grillu z każdej strony. Podawaj z dipem,
sałatką lub innymi dodatkami :)
