Wykonanie
W ramach programu Przyjaciele
Winiary, mieliśmy tym razem przetestować Papirus. Przyznam się szczerze, że raczej podchodzę do takich wynalazków sceptycznie, ale Papirus pozytywnie mnie zaskoczył. Pierś przygotowana za jego pomocą była bardzo dobrze przyprawiona i zarówno upieczona na grillu, jak i w wersji smażonej na patelni miękka i soczysta.Tym razem postanowiłam wykorzystać go trochę inaczej. Zamarynowałam w nim szybko
piersi z kurczaka - tzn zawinęłam je w Papirus i schowałam na noc do lodówki :) Zajęło mi to może minutę. Przy okazji weekendowego grillowania wrzuciłam ją z szaszłykami na ruszt, a w poniedziałek pokroiłam do takiej oto sałatki... Oczywiście można też przygotować pierś na patelni ;)Stopień trudności: łatwe, jeśli nie spalisz
kurczaka na grillu ;)Składniki (ok. 4 porcje):- 1 pojedyncza
pierś z kurczaka- 1/2 opakowania Papirusa
Winiary z
czosnkiem i
ziołami- 100 gramów drobnego
makaronu (użyłam pełnoziarnistego)- 1/2
żółtej papryki- 1
ogórek kiszony- 1 nieduża
cebulka- 2
jajka ugotowane na twardo- 4 łyżki
fasolki szparagowej z puszki (lub ugotowanej i pokrojonej świeżej)- 2 łyżki
majonezu-
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:1.
Pierś z kurczaka umyj, osusz i przekrój tak, aby powstały dwa cieńsze plastry. Zawiń każdy w arkuszu Papirusa i wsadź do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Grilluj
kurczaka z obu stron lub usmaż na grillowej patelni.choć to już nie ten sam aromat ;)2.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudź.3.
Paprykę pokrój w kostkę,
jajka i
cebulę posiekaj.
Pierś z kurczaka pokrój w centymetrową kostkę.4. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku
solą i
pieprzem.