Wykonanie
Jakiś czas temu opublikowałam ten przepis na
królika w
śmietanowym sosie na bazie
wina . To było w czasach, kiedy
jadłam jeszcze
śmietanę :) Teraz używam
jogurtu naturalnego, dlatego (naturalnie) sosy
śmietanowe zamieniłam na
sosy jogurtowe. Przy okazji innego wpisu wspominałam już, że również zupy "zabielam"
jogurtem, a dipy przygotowuję prawie codziennie :)Jeśli chodzi o
grzyby - dostałam pięknego dużego kozaka i sam jeden "zrobił" mi obiad. Nie lubię pisać konkretnej ilości
grzybów w przepisach, bo zawsze używam ich tyle, ile akurat nazbieram, no chyba, że tak dużo nazbieram, że na raz się nie przeje ;) A dziś np. w pobliskim lesie jest więcej grzybiarzy niż
grzybów i wszyscy chodzą z pustymi wiadrami, więc nie ma co się wybierać :)Ilość porcji - 4.Stopień trudności: średnie.Składniki:- 1
tuszka królika (ok. 1,5 kg)- 100 ml białego,
wytrawnego wina- 1
cebula- kilka świeżych
grzybów (lub np. jeden bardzo duży) - np.
borowiki będą idealne ;)- łyżka
masła- odrobina
oleju do smażenia
mięsa- 200 gramów
jogurtu naturalnego (gęstego)- 1 łyżka
mąki-
sól,
pieprz-
tymianek (świeży lub suszony)- opcjonalnie: ząbek
czosnkuPrzygotowanie:1.
Królika podziel na części, jeśli nie wiesz jak to zrobić możesz obejrzeć ten film i ten film . W garnku naszykuj zimną
wodę, dodaj około łyżkę
soli i włóż
królika - mocz go przez 10 minut. Całe
mięso powinno być przykryte
wodą. Następnie wyciągnij go i odstaw, żeby trochę ociekł.2. Na patelni podsmaż na
maśle posiekaną
cebulę, a kiedy się zeszkli dodaj oczyszczone i pokrojone na nieduże kawałki
grzyby, dopraw lekko
solą i
pieprzem. Smaż aż
grzyby będą miękkie, ściągnij z patelni.3. Patelnie podlej odrobiną
oleju i na dużym ogniu przesmaż
królika z każdej strony, tak aby delikatnie się zarumienił. Podlej
winem i smaż, aż większa część odparuje, dolej
wody (ok. 1 - 2 szklanki), tak aby
mięso było do połowy lub trochę więcej przykryte. Dodaj ok. 1 łyżeczkę
tymianku. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i poczekaj, aż się zagotuje.4.
Jogurt dokładnie wymieszaj z
mąką. Dodawaj gorący sos po łyżce i mieszaj dokładnie. Kiedy
jogurt z
mąką będą już dobrze rozpuszczone w sosie przelej na patelnię, przykryj i duś ok. 10 minut. Na koniec dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Jeśli masz ochotę, dodaj ząbek
czosnku.