Wykonanie
Rogale prawie marcińskie- prawie, bo użyłam czarnego
maku zamiast białego, niestety nie można go kupić za granicą. Cieszy mnie bardzo, że tradycja jedzenia
rogali 11 listopada spodobała się też w innych miastach poza Poznaniem. Myślę, że duża w tym zasługa blogerów kulinarnych. Przepis na
rogale powstał w oparciu o recepturę podaną przez rozporządzenie WE i Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, a wyszperałam go u Sandry (tutaj). Przygotowanie
rogali z ciasta półfrancuskiego jest pracochłonne i czasochłonne, ale warto się trochę natrudzić by
potem delektować się smakiem tych pyszności.
Składniki (udało mi się zrobić 7
rogali):Nadzienie:150 g
maku (oryginalnie białego
maku)100 g pokruszonych
biszkoptów150 g
cukru20 g
masła50 g zmielonych
orzechów włoskich50 g
rodzynek50 g drobno pokrojonej
skórki pomarańczowej (oryginalnie
figi)25-50 g
migdałów w słupkach (lub w płatkach)parę kropel
aromatu migdałowego1
jajkoMak płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzącą
wodą, dodajemy zmielone
orzech włoskie. Gotujemy około pół godziny, mieszając by
mak się nie przypalił. Ugotowany
mak przecedzamy na sitku i mielimy dwukrotnie w maszynce, z sitkiem o najmniejszych oczkach.W garnku topimy
masło, dodajemy
cukier,
skórkę pomarańczową,
rodzynki i
migdały. Podgrzewamy na gazie przez chwilę. Dodajemy zmielony wcześniej
mak, smażymy przez 10-15 minut, odstawiamy do ostygnięcia. W kolejnym kroku dodajemy pokruszone
biszkopty, wbijamy
jajko, skrapiamy
aromatem migdałowym mieszamy.
Ciasto drożdżowe:1/2 łyżka suchych
drożdżypół szklanki ciepłego
mleka1,5 szklanki (z czubkiem)
mąki pszennej1,5 łyżki
cukru1 małe
jajkocukier wanilinowyszczypta
soli1 łyżka rozpuszczonego
masła100 g
masła w temperaturze pokojowej
Mąkę mieszamy z suchymi
drożdżami, dodajemy
mleko,
cukier,
jajko, ekstrakt
waniliowy oraz
sól. Rozcieramy rękoma przez chwilę, pod koniec dodajemy rozpuszczone
masło. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników, formujemy prostokąt i wkładamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 30x 8 cm, na tym prostokącie rozsmarowujemy
masło zostawiając brzegi bez smarowania. Następnie składamy ciasto "na trzy", 1/3 zawijamy do góry, 1/3 w dół, trzymając za krótszy bok. Sklejamy brzegi i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt 15 z 9 cm. Ponownie składamy "na trzy" i wkładamy do lodówki na 45 minut. Proces wałkowania i składanie powtarzamy jeszcze trzykrotnie, wkładając do lodówki ciasto na pół godziny
między wałkowaniem. Po ostatnim wałkowaniu owijamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (minimum 5 godzin).Składanie
rogali:1 roztrzepane
jajkoposiekane
orzechy włoski i/lub
migdałylukierCiasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i dzielimy na duże trójkąty, podstawę trójkąta warto naciąć na środku, będzie nam się łatwiej zawijać. Na każdym trójkącie układamy nadzienie (zostawiając brzegi) i zawijamy ciasto od podstawy trójkąta w stronę wierzchołka. Zwinięte
rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 1 godzinę, do wyrośnięcia.Gdy
rogale wyrosną smarujemy je roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 30 minut. Upieczone
rogale smarujemy lukrem i posypujemy pokrojonymi
orzechami włoskimi.