ßßß
Trio pod tytułem grusza, ser pleśniowy i orzechy to smakowity zestaw i klasyczny zestaw. Oto na blogu zagościła sałatka z gruszk ą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Podana na mieszance różnorodnych sałat pięknie się prezentuje.
Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:1 opakowanie mieszanki sałat1 duża gruszka50 g niebieskiego sera pleśniowego2 garści włoskich orzechów1 łyżka soku z cytrynyMiodowy vinegret:4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka płynnego miody1 łyżka octu balsamicznego1 malutki ząbek czosnkuświeżo zmielony czarny pieprzsól himalajskaWykonanie:Ząbek czosnku drobno siekamy i rozgniatamy. W słoiku umieszczamy wszystkie składniki sosu. Słoik zakręcamy i mocno nim potrząsamy.Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazdka nasienne.Do miseczki wlewamy wodę i dodajemy sok z cytryny. Połówki gruszek kroimy na plasterki i wkładamy do miski z wodą, dzięki cytrynie owoce nie ściemnieją. Po2 minutach gruszki odcedzamy na sitku.Na półmisku rozkładamy sałaty, następnie plasterki gruszki i pokruszony ser. Orzechy grubo siekamy, posypujemy nimi sałatkę. Na koniec wszystko polewamy sosem i podajemy.Smacznego !