Wykonanie
Zmysłowy kwartet smaków osłodzony
miodowym dressingiem...
Dziś propozycja dla miłośników
serka Camembert - bardzo pyszna, szybka w przygotowaniu
sałatka o ciekawej kompozycji. Idealna na weekendowe śniadanie. Najbardziej pasuje jej towarzystwo
pełnoziarnistego pieczywa albo grzanek.Dlaczego warto podać
sałatkę na liściach rukoli?
Rukola jest źródłem chroniących przed
rakiem glukozynolanów, które nadają jej wyrazisty smak, a także minerałów takich jak żelazo, wapń i magnez. Zawiera też witaminę C i karotenoidy. Poza tym jak wszystkie zielone warzywa liściaste obfituje w kwas foliowy, który reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu.
Orzechy włoskie natomiast to źródło pełnowartościowego
białka i szlachetnych tłuszczów. Zawierają sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już kilka
orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Przypisuje im się też działanie antynowotworowe ze względu na obecność w nich kwasu elagowego i fenolowego, które maja zdolność wiązania i unieszkodliwiania substancji rakotwórczych. Polecane są też osobom uczącym się ze względu na sporą dawkę fosforu doskonale wpływającego na pracę mózgu.Składniki na jedną porcję (jak na zdjęciu):2 garści
rukoli,40 g
sera Camembert,łyżka
orzechów włoskich,kawałek
gruszki,łyżka
oliwy z oliwek,łyżeczka
miodu,1/3 łyżeczki
octu balsamicznego,
sól,
czarny pieprz.
Przygotowanie:Myjemy
rukolę i
gruszkę.
Gruszkę kroimy na plasterki.
Ser Camembert kroimy na małe kawałki. Na listkach
rukoli układamy kawałki
sera, plasterki
gruszki i
orzechy włoskie.W małym naczynku mieszamy ze sobą
oliwę z oliwek,
miód i
ocet balsamiczny. Tak przygotowanym dressingiem polewamy
sałatkę.Podajemy z
pełnoziarnistym pieczywem lub grzankami.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))