ßßß
Składniki na 4-6 porcji:1 kg różnokolorowej papryki700 g pomidorów (najlepiej lima)2 duże cebule2 łyżki smalcu wieprzowego50 g boczku wędzonego1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej (można pominąć)sól, pieprz+ ewentualnie śmietana do podania1. Paprykę i pomidory umyć. Paprykę osuszyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Paprykę pokroić w paski, po uprzednim oczyszczeniu z gniazd nasiennych. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w osobnych miseczkach.2. W rondlu (głębokiej patelni, kociołku) rozgrzać smalec. Dodać boczek, smażyć kilka minut. Następnie dodać cebulę i smażyć jeszcze około 5 minut mieszając.3. Zdjąć patelnię z ognia, dodać paprykę w proszku, zamieszać i z powrotem wstawić na ogień, smażyć 2 minuty.4. Dodać paprykę i pomidory. Chwilę smażyć bez przykrycia. Następnie dusić pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając) około 30 minut. Doprawić solą i pieprzem.5. Podawać z pieczywem np. węgierskimi pogaczami, ryżem czy kaszą. Można dodać śmietany.