Wykonanie
Podstawowymi składnikami tradycyjnego węgierskiego leczo są
papryka,
pomidory i
cebula. Sposób jego przygotowania nadaje tym trzem prostym składnikom charakterystyczny smak. Konieczny jest
smalec wieprzowy i mielona
papryka. W Polsce leczo występuje najczęściej w formie z
kiełbasą i
cukinią . Takie leczo często gości u mnie w domu. Nawet przygotowuję bazę do niego w słoikach na zimę . Teraz jednak, przy okazji trwającego jeszcze Festiwalu Kuchni Węgierskiej u Mirabelki, chciałam wypróbować klasyczną węgierską recepturę.Przepis pochodzi z książeczki Kuchnia węgierska z
serii Rzeczpospolitej Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy.
Składniki na 4-6 porcji:1 kg różnokolorowej
papryki700 g
pomidorów (najlepiej lima)2 duże
cebule2 łyżki
smalcu wieprzowego50 g
boczku wędzonego1 łyżeczka
papryki mielonej słodkiej1/2 łyżeczki
papryki mielonej ostrej (można pominąć)
sól,
pieprz+ ewentualnie
śmietana do podania1.
Paprykę i
pomidory umyć.
Paprykę osuszyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.
Paprykę pokroić w paski, po uprzednim oczyszczeniu z gniazd nasiennych.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w osobnych miseczkach.2. W rondlu (głębokiej patelni, kociołku) rozgrzać
smalec. Dodać
boczek, smażyć kilka minut. Następnie dodać
cebulę i smażyć jeszcze około 5 minut mieszając.3. Zdjąć patelnię z ognia, dodać
paprykę w proszku, zamieszać i z powrotem wstawić na ogień, smażyć 2 minuty.4. Dodać
paprykę i
pomidory. Chwilę smażyć bez przykrycia. Następnie dusić pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając) około 30 minut. Doprawić
solą i
pieprzem.5. Podawać z
pieczywem np. węgierskimi pogaczami,
ryżem czy
kaszą. Można dodać
śmietany.