Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam kolację, jaką ostatnio przygotowałam. Było pysznie, zdrowo i aromatycznie. Nie jedzącym mięsa polecam inny mój przepis: pomidory nadziewane kaszą jęczmienną i pieczarkami .Coraz wcześniej robi się ciemno, więc to zdjęcie musiałam zrobić z pomocą lampy błyskowej. Mam nadzieję, że i tak zachęca Was do wypróbowania przepisu.Składniki:3 dorodne pomidory150 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego50 g kaszy gryczanej1 biała papryka1/2 zielonego chilli1/2 łyżeczki tymiankusól, pieprzjajkooliwa1. Kaszę gryczaną ugotować (ja miałam pół woreczka ugotowanej z poprzedniego obiadu). Paprykę pokroić w kostkę. Chilli drobno posiekać. Mięso podsmażyć na patelni, dodać papryki, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia.2. Z pomidorów odciąć góry i zostawić „kapelusiki”. Wydrążyć miąższ np. wykrawaczką do melonów lub łyżeczką, uważając aby nie przebić skórki. Miąższ z pomidorów zmiksować z 1 łyżką oliwy.3. Przygotowany wcześniej farsz mięsny wymieszać z kaszą i rozmąconym jajkiem. Nałożyć do pomidorów. Przykryć „wieczkami”.4. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos ze zmiksowanego miąższu pomidorów. Ustawić w naczyniu pomidory.5. Piec w temperaturze 180 ºC przez około 30 minut.Przepis dodaję do kończącej się już powoli mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 oraz Pora na pomidora 2015 Kasi z Pełnego talerza.