Wykonanie
Kochani!Akcja Skandynawskie lato 2015 powoli dobiega końca. Mam jeszcze dla Was dwa słodkie przepisy na jej zakończenie. Dzisiaj pierwszy z nich rødgrød med fløde – czyli duński
kisiel z
owoców jagodowych ze
śmietaną. Czerwień i biel, tak jak w duńskiej
fladze. Można do tego
kisielu użyć różnych letnich
owoców nie tylko
jagodowych:
malin,
jeżyn,
jagód,
borówek,
wiśni,
czereśni czy
porzeczek.Bazowałam na przepisie z książki z
serii Podróże kulinarne. Kuchnia skandynawska oraz przepisów koleżanek z grupy wspólnego gotowania, które przygotowały ten pyszny
kisiel specjalnie do mojej akcji już kilka dni temu:
Gin, Mirabelki, Panny Malwinny oraz Sianka .

Składniki na 4 porcje:500 g
owoców jagodowych,
porzeczek,
wiśni,
czereśni itp.(u mnie
maliny,
jagody i
czerwone porzeczki)300 ml
soku z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty)8 łyżeczek
cukruskórka otarta z
cytryny2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1/4 szklanki
wodymała
śmietana 18%listki
mięty do dekoracji1. Przygotować
owoce. Umyć, osuszyć.
Porzeczki obrać z szypułek, wiśnie/czereśnie wydrylować.2. Sok zagotować z
cukrem. Dodać
owoce. Gotować 5 minut.3.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z
wodą i dodać do deseru. Dodać sok oraz
skórkę z cytryny. Gotować jeszcze ok. 2 minuty.4. Podawać z lekko ubitą
śmietaną oraz listkami
mięty. Można spożywać na ciepło lub zimno, jak kto lubi 😉