Wykonanie
Mam koło domu mega dużą
porzeczkę czerwoną. Także przygotujcie się na
porzeczkowy zawrót głowy na moim blogu w najbliższym czasie, bo dopiero dojrzała i jestem w trakcie jej przetwarzania. Na pierwszy rzut poszedł
syrop. Kupujemy ich dużo wiec postanowiłam sama go wytworzyć.
Syrop wyszedł przepyszny. Dziś robię kolejne porcje, bo do zimy raczej z tej ilości nie dotrwa, choć mało wcale nie wyszło :) Przepis z bloga Cookieszonki .

Składniki :1 litr
owoców czerwonej porzeczki1 łyżeczka kwasku
cytrynowego1 litr przegotowanej gorącej
wody1 kg
cukruPorzeczkę oczyszczamy, zalewamy
wodą z dodatkiem kwasku
cytrynowego. Odstawiamy na 24 godz. Następnie po upływie tego czasu odcedzamy
owoce. Sok podgrzewamy, dodajemy
cukier, mieszamy aż się rozpuści. Uwaga żeby nie doprowadzić do zagotowania
syropu.Gotowy przelewamy do słoiczków, pasteryzujemy 5 minut.Smacznego :)