ßßß
Składniki na 2 porcje:6 liści sałaty masłowej50 g rukoli2 łodygi selera naciowegopapryka czerwonapuszka fasoli czerwonejpuszka tuńczyka w zalewie własnej2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki octu z białego wina1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki pieprzu1/4 łyżeczki cząbruopcjonalnie sól1. Sałatkę przygotowujemy dla każdego na oddzielnym talerzu. Dno talerzy wyściełamy sałatką lodową, na której układamy warstwę rukoli (zostawiamy kilka liści rukoli do dekoracji sałatki).2. Na sałacie rozrzucamy równomiernie seler naciowy pokrojony w plasterki oraz paprykę pokrojoną w małą kostkę.3. Fasolę i tuńczyka odsączamy z zalewy i układamy na wierzchu naszej kompozycji. Posypujemy pozostałymi listkami rukoli.4. Przygotowujemy sos winegret mieszając w małym słoiku oliwę z octem i przyprawami. Polewamy dressingiem porcje sałatki.Przepis dodaję do akcji Panny Malwinny z Filozofii smaku: Warzywa strączkowe edycja zimowa 2014 .