ßßß
Cookit - przepis na Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą
Składniki
Białe wino
Fasola czerwona
Łodygi selera
Ocet
Oliwa z oliwek
Oregano
Papryka czerwona
Pieprz
Rukola
Sól
Tymianek
Tuńczyk w zalewie
Sałata masłowa
Wykonanie
W ramach cyklu 3 po 3 w tym miesiącu pojawiły się takie produkty jak:
sałata
,
tuńczyk
i
fasola
. Razem z Panną Malwinną, Martynosią i Mirabelką przygotowałam
sałatkę
. W mojej propozycji nie ma zbyt wielu składników, ale za to świetnie razem ze sobą się komponują. Rozpływające się w ustach
tuńczyk
i
fasolka
oraz chrupiąca
papryka
i
seler naciowy
to jest to!
Składniki na 2 porcje:6 liści
sałaty masłowej
50 g
rukoli
2
łodygi selera
naciowego
papryka czerwona
puszka
fasoli czerwonej
puszka
tuńczyka w zalewie
własnej2 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżki
octu
z
białego wina
1/2 łyżeczki
tymianku
1/2 łyżeczki
oregano
1/2 łyżeczki
pieprzu
1/4 łyżeczki cząbruopcjonalnie
sól
1.
Sałatkę
przygotowujemy dla każdego na oddzielnym talerzu. Dno talerzy wyściełamy
sałatką lodową
, na której układamy warstwę
rukoli
(zostawiamy kilka liści
rukoli
do dekoracji sałatki).2. Na sałacie rozrzucamy równomiernie
seler naciowy
pokrojony w plasterki oraz
paprykę
pokrojoną w małą kostkę.3.
Fasolę
i
tuńczyka
odsączamy z zalewy i układamy na wierzchu naszej kompozycji. Posypujemy pozostałymi listkami
rukoli
.4. Przygotowujemy
sos winegret
mieszając w małym słoiku
oliwę
z
octem
i
przyprawami
. Polewamy dressingiem porcje sałatki.Przepis dodaję do akcji Panny Malwinny z Filozofii smaku:
Warzywa strączkowe
edycja zimowa 2014 .
Źródło:
http://mopswkuchni.net/2014/02/08/salatka-z-tunczykiem-i-czerwona-fasola
Przepisy powiązane
Ziołowo - czosnkowe udka
Pasta z białej fasoli z ziołami.
Filet z kurczaka pieczony na cebuli
Muszle św. Jakuba – przegrzebki.
Sałatka z tuńczykiem z puszki
Składniki powiązane (0)