ßßß Cookit - przepis na Pasta z białej fasoli z ziołami.

Pasta z białej fasoli z ziołami.

nazwa

Wykonanie

Kremy, pasty, smarowidła - uwielbiam w każdej postaci!
Jest to najlepsze urozmaicenie wafli ryżowych czy bezglutenowego chleba. Sklepowe wersje past mają w sobie ogrom tłuszczy oraz ulepszaczy i rzadko kiedy można je określić jako "zdrowe czy korzystne dla organizmu." A z tymi domowymi można eksperymentować na różne sposoby! Szczególnie, że są zwykle tak łatwe w przygotowaniu!
Ostatnio moim faworytem stała się pasta z białej fasoli . Wyszła tak smaczna, że wyjadałam ją łyżeczką prosto z pudełka, a miała w sobie zaledwie pięć produktów, które są chyba w każdej kuchni.
Niestety, zauważyłam, że fasola po ugotowaniu bardzo szybko traci świeżość. Trzeciego dnia po ugotowaniu zwykle wydziela już niezbyt przyjemny zapach i nie zachęca do dalszego spożywania, a czy będzie ona w formie fasolek czy pasty, zepsuje się tak samo szybko. Dlatego jeśli będziecie ją przygotowywać, weźcie to pod uwagę! Zresztą, o odpowiednio szybką konsumpcję pasty raczej bym się nie martwiła :)
Czego potrzebujesz?
- szklanka suchej fasoli,
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz dla smaku
Fasolę namaczamy dzień wcześniej, następnie gotujemy w osolonej wodzie do pełnej miękkości. Studzimy.
Wszystkie składniki (prócz soli) wrzucamy do blendera i miksujemy - można dolać odrobinę wody lub więcej oliwy, jeżeli jest problem z blendowaniem przez zbyt gęstą konsystencję. Solimy na końcu do smaku, jeżeli jest potrzeba. Ja zwykle past już nie solę, ponieważ smak ziół i oliwy w zupełności mnie zadowala.
To teraz, albo smarujemy kanapkę, albo bierzemy łyżeczkę i jemy prosto z pojemnika! :)
Źródło:http://www.optimiss.pl/2014/09/pasta-z-biaej-fasoli-z-zioami.html