ßßß
Składniki:2 cykorie radicchiopół szklanki suszonej żurawiny100 g twardego sera koziego (można zastąpić go serem żółtym)awokado2 jabłkapęczek rzodkiewekpieprz czarny mielony1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oleju rzepakowego1. Cykorię, rzodkiewki, jabłka i awokado płuczemy pod letnią wodą. Jabłka obieramy ze skórki, awokado również.2. Cykorie siekamy w poprzek,rzodkiewki, jabłka i awokado kroimy w kostkę.3. Ser kroimy w kostkę lub kruszymy.4. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy z żurawiną. Skrapiamy sokiem z cytryny (aby jabłka nie ściemniały).5. Doprawiamy do smaku pieprzem, dodajemy olej, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby wszystkie składniki sałatki się „przegryzły”.Sól nie jest tutaj pożądana, bo sałatka ma dość słodki smak, dzięki żurawinie. Zatem dodatek soli mógłby okazać się nie trafiony. Ja nie zaryzykowałam. No i zazwyczaj ser kozi ma lekko słonawy posmak.