ßßß Cookit - przepis na Surówka z marchewki - jak wydobyć z niej to, co najlepsze

Surówka z marchewki - jak wydobyć z niej to, co najlepsze

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na przepyszną, aromatyczną i bogatą w witaminę A surówkę z marchwii.
Raczej wszyscy wiedzą, że warzywa i owoce są wspaniałym źródłem wielu zdrowych składników odżywczych, a wśród nich witamin. Warto jednak pamiętać, że niektóre witaminy, takie jak witamina A sa rozpuszczalne w tłuszczach - oznacza to, że lepiej je przyswoimy dodając do potrawy niewielką ilość tłuszczu, na przykład oleju rzepakowego.
Witamina A ma duże znaczenie dla naszego wzroku, jej niedobór może prowadzić do kurzej ślepoty, suchości skóry a także zaburzeń wzrostu u dzieci
Składniki:
4 średnie marchewki
1 jabłko
łyżka oleju rzepakowego
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie: Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok i olej. Dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2014/10/surowka-z-marchewki-jak-wydobyc-z-niej.html