Wykonanie
Dziś przepis na przepyszną, aromatyczną i bogatą w witaminę A surówkę z marchwii.Raczej wszyscy wiedzą, że
warzywa i owoce są wspaniałym źródłem wielu zdrowych składników odżywczych, a wśród nich witamin. Warto jednak pamiętać, że niektóre witaminy, takie jak witamina A sa rozpuszczalne w tłuszczach - oznacza to, że lepiej je przyswoimy dodając do potrawy niewielką ilość tłuszczu, na przykład
oleju rzepakowego.Witamina A ma duże znaczenie dla naszego wzroku, jej niedobór może prowadzić do kurzej ślepoty, suchości skóry a także zaburzeń wzrostu u dzieciSkładniki:4 średnie
marchewki1
jabłkołyżka
oleju rzepakowegołyżka
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Marchew i
jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok i
olej. Dokładnie wymieszać.Smacznego!