Wykonanie
Kochani! Nie wiem czy to 30-stka na karku czy coś innego, ale ostatnio coraz bardziej zauważam, jak szybko płynie czas. Dopiero co były niespotykane w kwietniu mrozy, później przyszła wiosna, a teraz trwa lato, które mija mi w zastraszającym tempie, skończyły się już
truskawki, a niedługo skończą się też inne sezonowe
owoce, za którymi znów
będę tęsknić cały rok. Aby celebrować czas kiedy jeszcze są przygotowałam babeczki z
jagodami,
porzeczkami i
malinami. Ich kaloryczność obniżyłam bazując na
jogurcie naturalnym i
oleju rzepakowym. Polecam Wam zapoznać się ze stroną akcji http://pokochajolejrzepakowy.pl/ . Coraz bardziej doceniam walory naszego rodzimego
oleju. Ma on znacznie więcej kwasów omega-3 i 6 niż
oliwa z oliwek. No i jest z Polski!

Składniki:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli3/4 szklanki
cukrujajka1/3 szklanki
oleju rzepakowego400 g
jogurtu naturalnego1/4 szklanki
mleka12 dużych
malin1/2 szklanki czarnych
porzeczek1/2 szklanki jagód/borówek1. Rozmącamy
jajko trzepaczką, łączymy z
olejem rzepakowym,
jogurtem naturalnym i
mlekiem.2. Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche ciągle mieszając:
cukier, 2 rodzaje
mąki,
sól i
sodę oczyszczoną. Składniki mokre i suche możemy wymieszać oczywiście w robocie kuchennym.3. Napełniamy
ciastem formy do babeczek. Podana porcja ciasta wystarcza na 12 sztuk wypieków.4. Myjemy
owoce.
Porzeczki obrywamy z szypułek.5. Wierzch każdej babeczki posypujemy
jagodami i
porzeczkami, w środek wciskamy po jednej
malinie.6. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 °C. Wyjmujemy z foremek, kiedy są jeszcze ciepłe.Przepis dodaję do akcji Domi w kuchni Muffinkowo III .