Wykonanie

Łatwiejszego i szybszego w przygotowaniu ciasta ze świecą by szukać.Przedstawiam 2 wersje - z kruszonką i bez. Obydwie smakują równie wyśmienicie.To ciasto to nic innego jak przepis na muffinki, tyle że pieczemy je w jednej dużej formie, a nie w papilotkach.Składniki ( na blachę 25x30 cm):Ciasto:1,5 szklanki
malin3 szklanki
pszennej mąki1,25 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli3
jaja2/3 szklanki
oleju1 szklanka
jogurtu naturalnego0,5 szklanki
mlekaKruszonka: składniki oraz sposób wykonania znajdziecie: TU lub
Cukier puder do posypaniaWykonanie:Postępujemy analogicznie jak przy produkcji muffinek czyli bierzemy 2 miski. W jednej umieszczamy wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Zawartość każdej z nich dokładnie mieszamy. Następnie, połączone mokre składniki wlewamy do połączonych suchych i całość ze sobą mieszamy.Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy, wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką lub
bułką tartą.Wyrównujemy powierzchnię i układamy
maliny, które posypujemy kruszonką lub.. nie, w zależności od wybranego wariantu:-).Pieczemy około 40 min w temp 170-180C.

Życzę Wam smacznego! :-)
