ßßß
Łatwiejszego i szybszego w przygotowaniu ciasta ze świecą by szukać.Przedstawiam 2 wersje - z kruszonką i bez. Obydwie smakują równie wyśmienicie.To ciasto to nic innego jak przepis na muffinki, tyle że pieczemy je w jednej dużej formie, a nie w papilotkach.Składniki ( na blachę 25x30 cm):Ciasto:1,5 szklanki malin3 szklanki pszennej mąki1,25 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli3 jaja2/3 szklanki oleju1 szklanka jogurtu naturalnego0,5 szklanki mlekaKruszonka: składniki oraz sposób wykonania znajdziecie: TU lubCukier puder do posypaniaWykonanie:Postępujemy analogicznie jak przy produkcji muffinek czyli bierzemy 2 miski. W jednej umieszczamy wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Zawartość każdej z nich dokładnie mieszamy. Następnie, połączone mokre składniki wlewamy do połączonych suchych i całość ze sobą mieszamy.Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą.Wyrównujemy powierzchnię i układamy maliny, które posypujemy kruszonką lub.. nie, w zależności od wybranego wariantu:-).Pieczemy około 40 min w temp 170-180C.
Życzę Wam smacznego! :-)