Wykonanie
Dzisiaj wraz z grupą wspólnego gotowania mieliśmy za zadanie przygotować dowolny wytrawny przepis z
orzechami. Chciałam powiązać akcję
Orzechowy Tydzień z moją Kuchnia skandynawska – tak znalazłam przepis na
chleb z
orzechami w książce Teresy Cichowicz-Porady Kuchnia skandynawska . Co prawda w
chlebie są 3 łyżki
miodu, nieco
cukru oraz
rodzynki, ale po upieczeniu nie czuje się tej
słodyczy prawie wcale – co pewnie jest zasługą
orzechów włoskich. Dzisiaj chlebek będzie podstawą przekąsek szwedzkiego stołu, jakie przygotowałam na spotkanie ze znajomymi. Już jutro zacznę Wam prezentować te wszystkie pyszności 😛Razem ze mną danie
orzechowe przygotowali: Lejdi, Kabka, Mirabelka, Siaśka, Wiera, Bartoldzik, Dobromiła oraz
Maggie .

Składniki na 2 keksówki:2 opakowania
suszonych drożdży (na 1 kg
mąki)/3 dag świeżych
drożdży2,5 szklanki
mąki żytniej razowej4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
soli10 dag
margaryny1 i 1/5 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru3 łyżki
miodu10 dag grubo posiekanych
orzechów włoskich8 dag
rodzynek lub posiekanych fig1. Kiedy zdecydujemy się na wariant ze świeżymi
drożdżami, trzeba najpierw przygotować zaczyn z 2 łyżeczkami
cukru i letnim
mlekiem i dodać wyrośnięty do
mąki i pozostałych składników oraz dłużej czekać aż ciasto wyrośnie. Ja wybrałam pewniejszą opcję z
suszonymi drożdżami i kolejne kroki były następujące.2. Zmieszać dwa rodzaje
mąki,
drożdże,
cukier,
sól i rozetrzeć z
margaryną.3. Dodać letnie
mleko,
miód, roztrzepane
jajka,
orzechy i
rodzynki. Wyrobić gładkie ciasto.4. Podzielić ciasto na pół. Uformować bochenki i ułożyć je w wysmarowanych tłuszczem formach.5. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 45 minut).6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Sprawdzić patyczkiem i wyjąć z piekarnika. Studzić na kratce.