ßßß Cookit - przepis na Chleb z orzechami

Chleb z orzechami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wraz z grupą wspólnego gotowania mieliśmy za zadanie przygotować dowolny wytrawny przepis z orzechami. Chciałam powiązać akcję Orzechowy Tydzień z moją Kuchnia skandynawska – tak znalazłam przepis na chleb z orzechami w książce Teresy Cichowicz-Porady Kuchnia skandynawska . Co prawda w chlebie są 3 łyżki miodu, nieco cukru oraz rodzynki, ale po upieczeniu nie czuje się tej słodyczy prawie wcale – co pewnie jest zasługą orzechów włoskich. Dzisiaj chlebek będzie podstawą przekąsek szwedzkiego stołu, jakie przygotowałam na spotkanie ze znajomymi. Już jutro zacznę Wam prezentować te wszystkie pyszności 😛
Razem ze mną danie orzechowe przygotowali: Lejdi, Kabka, Mirabelka, Siaśka, Wiera, Bartoldzik, Dobromiła oraz Maggie .
Składniki na 2 keksówki:
2 opakowania suszonych drożdży (na 1 kg mąki)/3 dag świeżych drożdży
2,5 szklanki mąki żytniej razowej
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
10 dag margaryny
1 i 1/5 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
3 łyżki miodu
10 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
8 dag rodzynek lub posiekanych fig
1. Kiedy zdecydujemy się na wariant ze świeżymi drożdżami, trzeba najpierw przygotować zaczyn z 2 łyżeczkami cukru i letnim mlekiem i dodać wyrośnięty do mąki i pozostałych składników oraz dłużej czekać aż ciasto wyrośnie. Ja wybrałam pewniejszą opcję z suszonymi drożdżami i kolejne kroki były następujące.
2. Zmieszać dwa rodzaje mąki, drożdże, cukier, sól i rozetrzeć z margaryną.
3. Dodać letnie mleko, miód, roztrzepane jajka, orzechy i rodzynki. Wyrobić gładkie ciasto.
4. Podzielić ciasto na pół. Uformować bochenki i ułożyć je w wysmarowanych tłuszczem formach.
5. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 45 minut).
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Sprawdzić patyczkiem i wyjąć z piekarnika. Studzić na kratce.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/11/17/chleb-z-orzechami