ßßß Cookit - przepis na BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI

BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI

nazwa

Wykonanie

Babka drożdżowa jest bardzo wysoka, pulchna i smaczna. Przygotowuję ją nie raz w ciągu roku, jednak na Święta Wielkanocne nie powinno jej zabraknąć na naszych stołach.
SKŁADNIKI :
4 szklanki mąki pszennej tortowej
50 g drożdży (1/2 kostki 100 g )
1 szklanka ciepłego mleka (ta sama którą mierzyliśmy mąkę)
2 jajka
50 g margaryny, rozpuszczonej
1/2 szklanki cukru
garść rodzynek
1 łyżeczka soku z cytryny
Drożdże rozkruszamy w misce, wsypujemy cukier i wlewamy całe, ciepłe mleko. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie wbijamy jajka, wlewamy margarynę, sok z cytryny,wsypujemy rodzynki i mąkę.
Ciasto dokładnie wyrabiamy w misce ręką, aż będzie elastyczne i gładkie.
Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Formę na babkę, z kominem smarujemy dokładnie olejem, z ciasta robimy wałek i układamy go w formie, tak aby ciasto ładnie się rozmieściło. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Babkę pieczemy w temperaturze 170-180 *C, przez około 30-35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekła.
Po kilku minutach wyciągamy babę z formy i studzimy na kratce. Obracam ją do góry dnem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/04/babka-drozdzowa-z-rodzynkami.html