Wykonanie
Babka drożdżowa jest bardzo wysoka, pulchna i smaczna. Przygotowuję ją nie raz w ciągu roku, jednak na Święta Wielkanocne nie powinno jej zabraknąć na naszych stołach.

SKŁADNIKI :4 szklanki
mąki pszennej tortowej50 g
drożdży (1/2 kostki 100 g )1 szklanka ciepłego
mleka (ta sama którą mierzyliśmy
mąkę)2
jajka50 g
margaryny, rozpuszczonej1/2 szklanki
cukrugarść
rodzynek1 łyżeczka
soku z cytrynyDrożdże rozkruszamy w misce, wsypujemy
cukier i wlewamy całe, ciepłe
mleko. Mieszamy aż
drożdże się rozpuszczą. Następnie wbijamy
jajka, wlewamy
margarynę,
sok z cytryny,wsypujemy
rodzynki i
mąkę.Ciasto dokładnie wyrabiamy w misce ręką, aż będzie elastyczne i gładkie.Miskę z
ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Formę na babkę, z kominem smarujemy dokładnie
olejem, z ciasta robimy wałek i układamy go w formie, tak aby ciasto ładnie się rozmieściło. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.Babkę pieczemy w temperaturze 170-180 *C, przez około 30-35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekła.Po kilku minutach wyciągamy babę z formy i studzimy na kratce. Obracam ją do góry dnem i posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego.

