ßßß
Składniki na 2 osoby:200 g spaghetii300 g wędzonego łososia w kawałku (nie w plastrach)1/2 pęczka zielonych szparagów1/2 pęczku koperku1 mała śmietana 18%2 łyżeczki tartego parmezanu lub innego sera do makaronuszczypta soli pieprzu2 łyżki oliwy z oliwek1. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.2. Wodę na makaron solimy, zagotowujemy i dodajemy 2 łyżki oliwy (aby makaron się nie sklejał po ugotowaniu). Gotujemy makaron al dente.3. Szparagi obieramy i odcinamy im twarde końcówki (jeśli jest taka potrzeba). Ustawiamy w wąskim i wysokim garnuszku. Zalewamy wrzątkiem i blanszujemy 2 minuty. Odcedzamy i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm.4. Do odcedzonego makaronu dodajemy śmietanę, posiekany koperek, podgotowane szparagi i łososia. Delikatnie mieszamy.
5. Nakładamy na talerze. Posypujemy mielonym pieprzem i serem. Ozdabiamy główkami szparagów.Na etykiecie dołączonej do szparagów przeczytałam, ze „w starożytnych Chinach były znane jako środek na kaszel, w Egipcie jako środek na wątrobę, a w Grecji na nerki…Przypisuje się mu właściwości afrodyzyjne…Szparag zawiera witaminy, składniki mineralne i glikozydy. Pobudza on funkcje nerek i podobno oczyszcza krew.” (Agrar Magnice Sp. z o.o.)