W ubiegłym roku, gdy przygotowywałam Wigilię zarządziłam, że każdy ma przynieść ze sobą jakąś potrawę. Moja ciocia przyniosła wówczas bardzo smaczną przystawkę – tartinki z łososiem. W tym roku postanowiłam odtworzyć przepis na Wigilii u brata mojego męża.Składniki:3 małe pakowane chlebki typu pumpernikiel300 g łososia wędzonego2 małe cebulepieprz1 łyżka oleju roślinnego1/4 paprykikilka oliwek czarnych i zielonychkilka plastrów ogórkakilka grzybków marynowanychpęczek koperku2 cytrynyZ chlebków wycinamy kształty za pomocą foremek do ciasteczek. Układamy je na tacy wyłożonej serwetkami.Cebulkę drobno siekamy i parzymy przez 2 minuty. Studzimy i mieszamy z pokrojonym na małe kawałki łososiem. Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżkę oleju. Powstałą masę nakładamy na kanapeczki.Przygotowujemy dodatki. Kroimy paprykę w kostkę, oliwki w krążki, ogórka w półplasterki, grzybki marynowane na połówki. Układamy dodatki na tartinkach. Każdą kanapkę dekorujemy małą gałązką koperku.Podajemy obowiązkowo z cytryną przekrojoną wzdłuż na ćwiartki, aby każdy mógł sobie skropić kanapeczki sokiem z cytryny.Jest to nie tylko znakomita przystawka wigilijna, tartinki świetnie sprawdzą się w Sylwestra!