Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej. 2400 przepisów”. W oryginale zamiast kaszy jest ryż.Składniki:4 duże pomidory500 g pieczarek100 g kaszy jęczmiennejduża cebula1/2 pęczka natki pietruszkisurowe jajkomała śmietana 12%100 g startego żółtego serałyżka sosu sojowegosól, pieprzłyżka masłaObcinamy górę pomidorów tworząc wieczka i ostrożnie wydrążamy. Miąższ możemy oczywiście zużyć do jakiegoś sosu lub zupy np. fasolowej, jaką prezentowałam wczoraj na blogu. Ugotować kaszę. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć razem z pieczarkami w plasterkach. Następnie połączyć z kaszą i ostudzić. Po około 20 minutach dodać surowe jajko oraz posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i nadziać pomidory. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Pomidory ustawić w naczyniu i przykryć czapeczkami.Polać sosem sporządzonym ze śmietany, tartego sera i sosu sojowego. Piec 30 minut w 200° C.Gotowe pomidorki wyglądają tak:Farsz nie był zbyt zwięzły, myślę, że spokojnie można dodać jeszcze jedno jajko.Przepis bierze udział w akcji codogara „Faszerowany zawrót głowy” oraz mojej Warzywa psiankowate.