Wykonanie
Składniki
Jaja - 2 szt
Pomidory - 2 sztChorizo - ok 5 - 6 cm kawałek
Cebula - 0,5 szt
Ser żółty - 2 plastry
Natka pietuszki - wg uznania
Chili - 0,5 szt
Masło - do smażenia
Sól i
pieprz - wg uznaniaSzakszuka to zdecydowanie moje ulubione śniadanie, które najczęściej robię w sobotni poranek. Jest to tak zwana śmieciówka ponieważ możecie do niej dać co tylko chcecie :)
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry.
Cebulę pokrojoną w kostkę, szklimy na
maśle - następnie dodajemy
chili oraz chorizo, chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory.Dusimy do momentu zredukowania soku, który puścił
pomidor (masa powinna być esencjonalna i gęsta) i doprawiamy
solą oraz
pieprzem. W pomidorach robimy dwie "dziury" to będzie nasze miejsce na wbicie jaj. Szakszukę przykrywamy pokrywą i smażymy ok 2-3 min aby
białko jajek się ścięło, ale
żółtko było płynące. Na koniec wykładamy plastry
żółtego sera i posypujemy
natką.
SMACZNEGO!