ßßß Cookit - przepis na Shakshouka

Shakshouka

nazwa

Wykonanie

Składniki
Jaja - 2 szt
Pomidory - 2 szt
Chorizo - ok 5 - 6 cm kawałek
Cebula - 0,5 szt
Ser żółty - 2 plastry
Natka pietuszki - wg uznania
Chili - 0,5 szt
Masło - do smażenia
Sól i pieprz - wg uznania
Szakszuka to zdecydowanie moje ulubione śniadanie, które najczęściej robię w sobotni poranek. Jest to tak zwana śmieciówka ponieważ możecie do niej dać co tylko chcecie :)
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę pokrojoną w kostkę, szklimy na maśle - następnie dodajemy chili oraz chorizo, chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
Dusimy do momentu zredukowania soku, który puścił pomidor (masa powinna być esencjonalna i gęsta) i doprawiamy solą oraz pieprzem. W pomidorach robimy dwie "dziury" to będzie nasze miejsce na wbicie jaj. Szakszukę przykrywamy pokrywą i smażymy ok 2-3 min aby białko jajek się ścięło, ale żółtko było płynące. Na koniec wykładamy plastry żółtego sera i posypujemy natką.
SMACZNEGO!
Źródło:http://trochesmaku.pl/shakshouka