ßßß Cookit - przepis na Jajka zapiekane z pomidorami

Jajka zapiekane z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Znudziły się Wam "klasyczne" metody przygotowania jajek na śniadanie? Jeśli tak, to polecam jajka zapiekane w piekarniku. Są łatwe do zrobienia, nie tak stresujące jak gotowanie jajek na miękko (uda się czy będzie na twardo?) i zdecydowanie mniej oklepane niż popularna jajecznica (i wolniej stygną!). Ponadto podczas zapiekania mamy czas na nakrycie do stołu, przygotowanie herbaty i ewentualnie innych elementów sobotniego śniadania.
Do ich przygotowania wystarczą żaroodporne kokilki i dowolnie wybrane dodatki. Dzisiaj przedstawiam przepis na jajka z pomidorami i natką pietruszki.
Składniki na dwie porcje
2 jajka
1 duży pomidor
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
"cebulowy" koniec dymki
odrobina roztopionego masła (do wysmarowania kokilek)
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C z termoobiegiem.
Kokilki żaroodporne (u mnie o średnicy 9 cm) wysmarować roztopionym masłem.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kosteczkę.
Pokrojonego pomidora wymieszać w misce z posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
Na dnie kokilek ułożyć warstwę z pomidorów.
Do każdej kokilki wbić jedno jajko.
Na jajku zrobić kleksa ze śmietany (pół łyżeczki na porcję). Posolić, popieprzyć i posypać cebulą z dymki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 15 minut - do czasu aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne (pod koniec zapiekania jajko zacznie delikatnie bulgotać przy krawędzi kokilki).
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/01/jajka-zapiekane-z-pomidorami.html