Wykonanie

Znudziły się Wam "klasyczne" metody przygotowania
jajek na śniadanie? Jeśli tak, to polecam
jajka zapiekane w piekarniku. Są łatwe do zrobienia, nie tak stresujące jak gotowanie
jajek na miękko (uda się czy będzie na twardo?) i zdecydowanie mniej oklepane niż popularna jajecznica (i wolniej stygną!). Ponadto podczas zapiekania mamy czas na nakrycie do stołu, przygotowanie
herbaty i ewentualnie innych elementów sobotniego śniadania.Do ich przygotowania wystarczą żaroodporne kokilki i dowolnie wybrane dodatki. Dzisiaj przedstawiam przepis na
jajka z
pomidorami i
natką pietruszki.Składniki na dwie porcje2
jajka1 duży
pomidor2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
śmietany 12% (opcjonalnie)
sól i
pieprz do smaku"
cebulowy" koniec
dymkiodrobina roztopionego
masła (do wysmarowania kokilek)PrzygotowaniePiekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C z termoobiegiem.Kokilki żaroodporne (u mnie o średnicy 9 cm) wysmarować roztopionym
masłem.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kosteczkę.Pokrojonego
pomidora wymieszać w misce z posiekaną
natką pietruszki,
solą i
pieprzem.Na dnie kokilek ułożyć warstwę z
pomidorów.Do każdej kokilki wbić jedno
jajko.Na
jajku zrobić kleksa ze
śmietany (pół łyżeczki na porcję). Posolić, popieprzyć i posypać
cebulą z
dymki.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 15 minut - do czasu aż
białko się zetnie, ale
żółtko pozostanie płynne (pod koniec zapiekania
jajko zacznie delikatnie bulgotać przy krawędzi kokilki).Smacznego!

