Wykonanie
W ubiegłym roku zaopatrzyłam się w książeczkę Jolanty Muras „Czarujący świat surówek”. Znajduje się w niej blisko 80 propozycji różnych surówek, przy każdej jest adnotacja do jakiego dania najlepiej pasuje. Ostatnio wybrałam jedną uniwersalną. Jest przepysznaZamieniłam
sałatę lodową na
masłową i dodałam nieco więcej
groszku i innych składników.

Składniki:1/2 główki
sałaty masłowej4
ogórki gruntowe8
rzodkiewek1 puszka
groszku1/2 pęczka
szczypiorkumała
śmietana 10%
cukier,
sól,
pieprzWarzywa dokładnie myjemy.
Sałatę odsączamy i rwiemy na kawałki.
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki,
rzodkiewki – w plasterki. Odsączamy
groszek z zalewy. Siekamy
szczypiorek. Składniki mieszamy. Polewamy sosem przygotowanym z chudej
śmietany (ew.
jogurtu), łyżki
cukru, szczypty
soli i
pieprzu. Surówka ta pasuje praktycznie do każdego dania obiadowego