ßßß Cookit - przepis na Pasztet z indyka z podgrzybkami

Pasztet z indyka z podgrzybkami

nazwa

Wykonanie

Święta, święta i po świętach. Spędziłam je głównie przy stole…chociaż pogoda była nie najgorsza i zaliczyliśmy też kilka długich spacerków z Pumbą
W sobotę i w niedzielę byliśmy z mężem na grillu u teściów. W niedzielę zjedliśmy aż 2 wielkanocne śniadania: jedno u teściów, drugie u mojej babci. Na obydwu głównym punktem programu były moje pasztety i jajka faszerowane pieczarkami. Dziś podam przepis na jeden z pasztetów – pasztet z indyka z podgrzybkami. Pomysł zaczerpnęłam z książki „Pasztety i terriny” wydanej przez Świat Książki w 2008 roku. Przerobiłam na swoje potrzeby przepis na pasztet domowy z grzybami z tejże książki.
Składniki na dwie krótkie i wąskie keksówki:
1 kg mięsa mielonego z indyka
200 g podgrzybków mrożonych bądź suszonych
1 cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
duża śmietana 12%
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
1/2 paczki masła lub margaryny
2 łyżki bułki tartej
1. Grzyby podsmażamy na maśle. Możemy użyć grzybów mrożonych lub namoczonych suszonych, w sezonie – oczywiście świeżych
2. Zmielone mięso z indyka mieszamy z pokrojoną drobno cebulą, natką pietruszki, sokiem cytrynowym, śmietaną, solą i pieprzem.
3. Połowę masy mięsnej wkładamy do foremek wyłożonych folią aluminiową lub jednorazowych foremek z folii aluminiowej (ja preferuję te II). Przykrywamy warstwą podgrzybków. Na wierzchu rozkładamy pozostałe mięso.
4. Przykrywamy wierzch foremek folią aluminiową i pieczemy 2 godziny w temperaturze 160 stopni, koniecznie w kąpieli wodnej, dzięki której pasztet będzie mniej suchy.
5. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wkładamy na minimum 6 godzin do lodówki. Po tym czasie pasztet jest gotowy do jedzenia.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/04/26/pasztet-z-indyka-z-podgrzybkami