ßßß
Składniki na dwie krótkie i wąskie keksówki:1 kg mięsa mielonego z indyka200 g podgrzybków mrożonych bądź suszonych1 cebula1/2 pęczka natki pietruszkiduża śmietana 12%sok z 1 cytrynysól, pieprz1/2 paczki masła lub margaryny2 łyżki bułki tartej
1. Grzyby podsmażamy na maśle. Możemy użyć grzybów mrożonych lub namoczonych suszonych, w sezonie – oczywiście świeżych2. Zmielone mięso z indyka mieszamy z pokrojoną drobno cebulą, natką pietruszki, sokiem cytrynowym, śmietaną, solą i pieprzem.3. Połowę masy mięsnej wkładamy do foremek wyłożonych folią aluminiową lub jednorazowych foremek z folii aluminiowej (ja preferuję te II). Przykrywamy warstwą podgrzybków. Na wierzchu rozkładamy pozostałe mięso.4. Przykrywamy wierzch foremek folią aluminiową i pieczemy 2 godziny w temperaturze 160 stopni, koniecznie w kąpieli wodnej, dzięki której pasztet będzie mniej suchy.5. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wkładamy na minimum 6 godzin do lodówki. Po tym czasie pasztet jest gotowy do jedzenia.