ßßß
Cookit - przepis na Krupnik z pieczarkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Krupnik z pieczarkami
Składniki
Kasza jęczmienna
Koperek
Natka pietruszki
Pieczarki
Włoszczyzna
Ziemniak
Wykonanie
Zapraszam Was do zrobienia nietypowego krupniku. Nie będzie on tym razem sporządzony na wywarze z
kurzych żołądków
, a na wieprzowej kości wędzonej i zamiast
suszonych grzybków
będzie zawierał
pieczarki
. W ten sposób przyrządzony krupnik pamiętam z rodzinnego domu. Robiła go bardzo często moja mamaSkładniki na garnek 3 l:wieprzowa kość wędzona
włoszczyzna
4
ziemniaki
20 dag
pieczarek
7 łyżek
kaszy jęczmiennej
natka pietruszki
pęczek
koperku
przyprawy
:
pieprz
,
sól
,
ziele angielskie
,
liść laurowy
Przygotowanie zupy zaczynamy od ugotowania
bulionu
na kości wędzonej. Dokładnie płuczemy kość pod bieżącą
wodą
, obieramy
włoszczyznę
, zalewamy składniki
wodą
i gotujemy około 1 godziny razem z
przyprawami
. Po upływie tego czasu odcedzamy
bulion
i gotujemy w nim
kaszę
, pokrojone w kostkę
ziemniaki
i paski
pieczarek
przez następne 20-30 minut. Podajemy z dużą ilością posiekanej
natki pietruszki
i
koperku
. Zupa jest bardzo pożywna i dzięki dodaniu dużej ilości
zieleniny
ma świeży, orzeźwiający aromat.
Źródło:
http://mopswkuchni.net/2011/01/24/krupnik-z-pieczarkami
Przepisy powiązane
Ola Lallola ... kulinarnie bez scenariusza: krupnik
Krupnik na żołądkach
Krupnik z piersią kurczaka
Co zobaczyć w Nowym Jorku? To!
Krupnik
Składniki powiązane (0)