Wykonanie
Niezbędne produkty:500 gr
cieciorki (1 paczka)2 puszki
pomidorów3-4 ząbki
czosnku1 korzeń
imbiru3
cebule2-3
marchewkiPrzyprawy:
kurkuma,
garam masala,
kmin rzymski,
majeranekInspiracja na
ciecierzyce w pomidorach przyszła po wizycie w pobliskiej garmażerii.Brakowało mi czegoś w tej kupnej i wydawała się jedynie poprawnie ugotowaną
ciecierzycą zmieszaną z
pomidorami. Nie było żadnego przewodniego smaku, niczego charakterystycznego i była dość jałowa i bez wyrazu.Domową wersję wzmocniłem
kminem rzymskim,
majerankiem i zaostrzyłem
czosnkiem i
imbirem oraz
garam masala. Po dodaniu
kurkumy cieciorka nabrała przyjemnie żółtego koloru i w ciekawy sposób odcinała się od czerwonych
pomidorów. Dodałem też kilka startych
marchwi.Powstała wersja przypominała danie z kuchni indyjskiej.Rozpoczynamy od namoczenia
ciecierzycy w wodzie przez całą noc.Wlewamy 2-3 litry
wody do garnka w którym później zamierzamy gotować
cieciorkę i wsypujemy
ciecierzycę, przykrywamy pokrywką coby much nie naszło i zostawiamy na noc.Następnego dnia solimy i doprowadzamy do wrzenia a następnie zbieramy tak zwane szumowiny. Gotujemy przez 90-120 minut aż stanie się miękka.W tym czasie na patelni obsmażamy startą na grubej tarce
marchew z pokrojonym w plastry
imbirem,
czosnkiem i
cebulą oraz
przyprawami.
Jak
ciecierzyca będzie miękka, dokładamy do niej
pomidory i zawartość patelni.Nie odlewałem
wody, jeżeli nalejecie jej zbyt dużo wystarczy zdjąć pokrywkę w trakcie gotowania i w ten sposób zredukować jej ilość.
Gotujemy na małym ogniu około godziny aby smaki się dobrze połączyły a
pomidory lekko rozgotowały.Ostatecznie danie podajemy raczej w głębokim naczyniu.
SMACZNEGO !!!