ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki z suszonymi pomidorami

Polędwiczki z suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Niezbędne produkty:
2-3 polędwiczki wieprzowe
200 gr suszonych pomidorów
200 gr mozarelli
Marynata:
sos sojowy, czosnek, tymianek, rozmaryn, miód, musztarda
Polędwiczki marynowały się kilka godzin w ziołach, czosnku sosie sojowym i oliwie z oliwek. Zwykle nie obieram czosnku do marynaty ponieważ w skórce jest sporo aromatów. Po kilku godzinach marynowania wrzucamy polędwiczki na rozgrzaną patelnię aby pozamykać pory w mięsie i utrzymać w środku wszystkie soki i smaki.
Po obsmażeniu dokładnie ze wszystkich kroimy każdą polędwiczkę na 2-3 centymetrowe krążki i delikatnie ugniatamy dłonią małe kotleciki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy zalać resztkami marynaty i kawałkami czosnku.
Na kotlecikach układamy kawałki suszonych pomidorów skórkami do góry żeby się zabezpieczyć przed utratą wilgoci i pieczemy do temperatury 68 stopni mierzonej w środku kotlecika. Przy wyższych temperaturach następuje proces koagulacji i mięso bezpowrotnie traci swoją delikatność. Po upieczeniu winno być delikatnie różowe w środku
Pod sam koniec wyłączamy piekarnik i kładziemy na ostatnie 2 minuty plasterki mozarelli i zostawiamy w zamkniętym, rozgrzanym piekarniku …
GOTOWE
Danie wygodne podczas proszonego obiadu na który możemy wszystko przygotować wcześniej i jak przyjdą goście jedynie wstawić polędwiczki do zapieczenia na 15 minut.
Źródło:http://fotogoto.pl/dania-z-miesa/poledwiczki-z-suszonymi-pomidorami