ßßß
Składniki:2 polędwiczki wieprzowe 700 gMarynata:1 łyżka jasnego sosu sojowego1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżka płynnego miodu1 łyżka oliwy z oliwek2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę3-4 łyżki drobno posiekanego świeżego tymiankusól i pieprz do smakuPanierka:4-5 kromek czerstwej bułki wrocławskiej2 łyżki oliwy50g startego parmezanu100 g serka mascarpone2 łyżeczki suszonego tymianku
Sposób przygotowania:P olędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć marynatą, tj. mieszanką miodu, musztardy, oleju, sosu sojowego, soli, pieprzu, czosnku i tymianku. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 180 C. Wyjąć i przestudzić.
Mascarpone połączyć z tymiankiem i posmarować nim polędwiczki. Bułkę rozdrobnić blenderem, dodać, oliwę, parmezan. Wymieszać i taką panierkę nałożyć na uprzednio rozłożone mascarpone. Wstawić ponownie do piekarnika z termoobiegiem na 12-15 minut. Wyjąć, przykryć foliąaluminiową i pozostawić mięso przed podaniem na 5-7 minut, żeby "odpoczęło. Mozna pdawać...Smacznego!