Wykonanie
Każdego roku od wczesnej jesieniaż do późnej wiosny uprawiam
kiełki. Bardzo je lubimy i dodajemyniemal do wszystkiego. Ogromnąradość sprawia mi wysiewanie nasion i obserwowanie jak wzrastają.Przygotowałam dziś
słoneczne, lekkie,pachnące nadchodzącą wiosną naleśniki z
twarożkiem,
serkiem mascarpone i dużą ilością chrupiących
kiełków. Pycha.Naleśniki: 2,5 szklanki
mąki pszennej,3
jajka, 1,5 szklanki
mleka, 1,5 szklanki
wody, chlust
oleju, szczypta
soli.Wszystkie składniki połączyłam używając miksera. Odstawiłam na pół godziny, by ciastoodpoczęło. Porcjami wlewałam na suchą, gorącą patelnię, smażyłam cienkie naleśniki.Farsz: 300 g półtłustego
twarogu, 250 g
serka mascarpone,
sól,
pieprz,
kiełki pszenicy,
rzodkiewki i
soczewicy (ilość wedle uznania), kilka świeżych
rzodkiewek, ząbek
czosnku.
Twaróg wymieszałam z
mascarpone, doprawiłam przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku,pokrojoną w kostkę
rzodkiewką,
solą i
pieprzem. Masą posmarowałam naleśniki, obłożyłam
kiełkami pszenicy i
rzodkiewki, zwinęłam w rulon. Przekroiłam, ułożyłam na talerzach, przybrałam
rzodkiewką i
kiełkami soczewicy.Bardzo smacznie polecam życząc wszystkim pięknego, radosnego dnia :)