ßßß
Każdego roku od wczesnej jesieniaż do późnej wiosny uprawiamkiełki. Bardzo je lubimy i dodajemyniemal do wszystkiego. Ogromnąradość sprawia mi wysiewanie nasion i obserwowanie jak wzrastają.Przygotowałam dziś słoneczne, lekkie,pachnące nadchodzącą wiosną naleśniki z twarożkiem, serkiem mascarpone i dużą ilością chrupiących kiełków. Pycha.Naleśniki: 2,5 szklanki mąki pszennej,3 jajka, 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklankiwody, chlust oleju, szczypta soli.Wszystkie składniki połączyłam używając miksera. Odstawiłam na pół godziny, by ciastoodpoczęło. Porcjami wlewałam na suchą, gorącą patelnię, smażyłam cienkie naleśniki.Farsz: 300 g półtłustego twarogu, 250 g serka mascarpone, sól, pieprz, kiełki pszenicy,rzodkiewki i soczewicy (ilość wedle uznania), kilka świeżych rzodkiewek, ząbek czosnku.Twaróg wymieszałam z mascarpone, doprawiłam przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku,pokrojoną w kostkę rzodkiewką, solą i pieprzem. Masą posmarowałam naleśniki, obłożyłamkiełkami pszenicy i rzodkiewki, zwinęłam w rulon. Przekroiłam, ułożyłam na talerzach, przybrałamrzodkiewką i kiełkami soczewicy.Bardzo smacznie polecam życząc wszystkim pięknego, radosnego dnia :)