Wykonanie
Ahoj! Robiłam dziś przeglądlodówki i znalazłam w niej kilkasmacznych produktów, których byłozbyt mało na samodzielne danie.Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlategopostanowiłam przyrządzić śniadanie na gorąco. Żaden wytrawny żeglarznie pogardzi
rybką - tym bardziej,gdy znajduje ona swoje miejsce w pysznym, aromatycznym smakołyku.Podaję proporcje na dwa solidne omlety.5
jajek, garstka ogonków
krabów,12 wędzonych
szprotek, mały kawałek
seragorgonzola (dosłownie kilka grudek), 10 czarnych
oliwek bez pestek,
sól i
pieprz do smaku, 4 łyżki
śmietany.
Jajka zmiksowałam, dodałam
śmietanę, odrobinę
soli i
pieprz.
Szprotki pokroiłam na nieduże cząstki odrywając wcześniej łebki i tylne płetwy.
Krabowe ogonki osuszyłam,
ser gorgonzola porwałam na maleńkie grudki.Na dwóch małych patelniach roztopiłam po łyżce
masła, wylałam
jajka.Gdy omlety ścięły się od
spodu odwróciłam je, używając szerokiej, silikonowej
łopatki.Obsypałam krabowymi ogonkami,
szprotkami i grudkami
sera gorgonzola.Posypałam odrobiną
soli i sporą ilością
białego pieprzu, przykryłam by doszły.Delikatnie wyłożyłam na podgrzane talerze, ozdobiłam
czarnymi oliwkami, karbowaną
sałatą i
natką pietruszki. Podałam gorące.Bardzo smacznie polecam :)