Wykonanie
Przepis na pastę
serowo-
szprotkową przypomniał mi się wczoraj, kiedy zobaczyłam piękne, świeżo uwędzone
szprotki. Kupiłam garść, czyli około ćwierć kilo.Taka pasta to prosty, szybki i pyszny dodatek do
chleba, że o właściwościach zdrowotnych nie wspomnę:-) A potrzebne są jedynie dwa składniki:
250 g wędzonych
szprotek i250 g białego kremowego
sera (najbardziej do takiej pasty pasuje mi "Bieluch").
Szprotki pozbawiam ogonów i głów, skóry i kręgosłupa. Ponoć ości nie powinno się usuwać, bo mają najwięcej wapnia i witaminy D, ale jakoś nie mam do nich przekonania.Rozgniatam
szprotki widelcem. Dodaję
serek. Mieszam dokładnie i gotowe.Nie potrzeba niczym przyprawiać, bo
szprotki mają swój specyficzny smak, który nie wymaga modyfikacji. No chyba, że na kanapkę kładę plasterek
pomidora i
szczypiorek albo
natkę pietruszki, to całość posypuję świeżo zmielonym
kolorowym pieprzem.