ßßß Cookit - przepis na Kokosowa Panna Cotta z aksamitnym sosem z hibiskusa

Kokosowa Panna Cotta z aksamitnym sosem z hibiskusa

nazwa

Wykonanie

Królewski deser na świąteczny,
wielkanocny stół. Panna cotta z dominującą ilością tłustego,
kokosowego mleczka, otulona
aromatycznym, kwaśno - słodkim
sosem z suszonych kwiatów
hibiskusa. Duet idealny, w pełni
zgrany i harmonijny. Byliśmy
oczarowani tym połączeniem.
550 ml wysokiej jakości mleczka
kokosowego, 250 ml słodkiej
śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru,
7 g żelatyny, 3 łyżki suszonych kwiatów
hibiskusa, 300 ml wrzącej wody, 4 czubate łyżki cukru, 2 łyżki miodu.
Żelatynę rozpuściłam w niewielkiej ilości zimnej wody. Mleczko kokosowe wraz ze śmietaną wlałam do garnuszka, podgrzewałam na małym ogniu cały czas delikatnie
mieszając. Dodałam cukier puder a gdy płyn był bardzo gorący, żelatynę.
Po dokładnym wymieszaniu i pewności, że żelatyna połączyła się z mleczkiem i śmietaną zdjęłam garnek z ognia, przykryłam, odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.
Zimny deser rozlałam do foremek, wstawiłam na noc do lodówki.
Suszone kwiaty hibiskusa zalałam wrzącą wodą. Kiedy porządnie naciągnęła i przestygła,
przecedziłam. Kwiaty odłożyłam do dekoracji a herbatę wlałam do garnuszka.
Postawiłam na ogniu, dodałam cukier i mód. Podgrzewałam mieszając, by cukier
całkowicie się rozpuścił. Podczas gotowania ponad połowa płynu zredukowała się
tworząc wyśmienity, gęsty, aksamitny sos. W razie konieczności można zagęścić
go odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody.
Nie musiałam tego robić, gdyż cukier i mód dokonały tego same, bez dodatkowej pomocy.
Foremki z deserem zanurzałam na kilka chwil w gorącej wodzie, wyłożyłam na półmiski. Polałam hibiskusowym sosem, przybrałam odłożonymi wcześniej
kwiatami i listkami melisy.
Bardzo smacznie, rozkosznie i słonecznie polecam.
Buon Appetito :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/03/kokosowa-panna-cotta-z-aksamitnym-sosem.html