ßßß
Niebawem rozpocznie siębardzo lubiany przez większośćosób sezon na grilla.Będziemy rozkoszować siękarkówką, boczkiem, kaszanką,grzybami, ziemniakami i wszelkimiinnymi warzywami, którenadają się do grillowania.Niezastąpione będzie też świeże,pyszne, najlepiej domowepieczywo. Chleb, który prezentujęodkryliśmy w ubiegłym roku.Wspaniale pasuje do potrawkosztowanych na świeżym powietrzu. Jest aromatyczny, puszysty, wypełnionykawałkami wędzonego boczku. Do jego wykonania zamiast wody używa sięjasnego, pełnego piwa. Można je wcześniej odgazować - czyli otworzyć butelkę lub puszkę kilka godzin przed pieczeniem, jednak ja nigdy tego nie robię.Chlebek fantastycznie komponuje się też z domowym smalcem i kiszonymi ogórkami.500 g mąki pszennej, 160 g wędzonego boczku, 300 ml jasnego piwa,10 g masła, 2 płaskie łyżeczki drożdży, łyżka cukru, łyżeczka soli.(Zamiast mąki pszennej można użyć mąki pszennej razowej).Boczek pokroiłam w cienkie słupki, zasmażyłam na patelni.Do formy do pieczenia wlałam piwo oraz stopione i wystudzone masło.Wsypałam sól i cukier następnie mąkę i drożdże. Kiedy automatzasygnalizował dołożenie pozostałych składników dodałam boczek.Waga: około 750 g chleba.Program: chleb zwykły lub z pełnego przemiału/razowy.Bardzo smacznie, słonecznie polecam.