Wykonanie

Niebawem rozpocznie siębardzo lubiany przez większośćosób sezon na grilla.Będziemy rozkoszować się
karkówką,
boczkiem,
kaszanką,
grzybami,
ziemniakami i wszelkimiinnymi warzywami, którenadają się do grillowania.Niezastąpione będzie też świeże,pyszne, najlepiej domowe
pieczywo.
Chleb, który prezentujęodkryliśmy w ubiegłym roku.Wspaniale pasuje do potrawkosztowanych na świeżym powietrzu. Jest aromatyczny, puszysty, wypełnionykawałkami
wędzonego boczku. Do jego wykonania zamiast
wody używa sięjasnego,
pełnego piwa. Można je wcześniej odgazować - czyli otworzyć butelkę lub puszkę kilka godzin przed pieczeniem, jednak ja nigdy tego nie robię.Chlebek fantastycznie komponuje się też z domowym
smalcem i
kiszonymi ogórkami.500 g
mąki pszennej, 160 g
wędzonego boczku, 300 ml
jasnego piwa,10 g
masła, 2 płaskie łyżeczki
drożdży, łyżka
cukru, łyżeczka
soli.(Zamiast
mąki pszennej można użyć
mąki pszennej razowej).
Boczek pokroiłam w cienkie słupki, zasmażyłam na patelni.Do formy do pieczenia wlałam
piwo oraz stopione i wystudzone
masło.Wsypałam
sól i
cukier następnie
mąkę i
drożdże. Kiedy automatzasygnalizował dołożenie pozostałych składników dodałam
boczek.Waga: około 750 g
chleba.Program:
chleb zwykły lub z pełnego przemiału/razowy.Bardzo smacznie,
słonecznie polecam.