Wykonanie

To nie będzie kanapka z
boczkiem na
chlebie.To będzie
chleb z
boczkiem w środku, czyli pieczemy
chleb.
Chleb z
cebulką odwiedzający naszego bloga już znają.Dzisiaj dołożymy do niego
wędzony boczek.W tym wydaniu
chleb smakuje wyśmienicie.Zaczynamy od początku.Produktów jest niewiele:-ok. 1,5 kg
mąki pszennej 650-3 szklanki (750 ml ) ciepłej
wody-10 dkg
drożdży-3 łyżeczki
soli-3 łyżeczki
cukru-3 garści
cebulki prażonej-25 dkg
wędzonego boczku
Drożdże rozcieramy z
cukrem, dolewamy szklankę ciepłej
wody, wsypujemy szklankę
mąki,mieszamy, posypujemy delikatnie
mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Rozczyn przelewamy do większej miski, dolewamy 2 szklanki ciepłej
wody, wsypujemy3 łyżeczki
soli, dosypujemy 1 kg
mąki i wyrabiamy ciasto.

Kiedy jest jeszcze luźne dosypujemy i wgniatamy
prażoną cebulkę.Dosypujemy stopniowo resztę
mąki i wyrabiamy ciasto
chlebowe.

Posypujemy
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

W czasie, kiedy ciasto rośnie
boczek kroimy w wąskie paseczki.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną
mąką stolnicę i dzielimy je na 2 części.

Z ciasta formujemy prostokątny placek, układamy na nim paseczki
boczku, dociskając je do ciasta.

Zwijamy ściśle rulon tak, jak na roladę.

Przekładamy do nasmarowanych tłuszczem blaszek, wyrównujemy i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.
Ostrym nożem nacinamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 st. C z termoobiegiem na 45-50 minut.


W międzyczasie przygotowujemy krochmal do posmarowania skórki.Do szklanki wlewamy 2 łyżki zimnej
wody, wsypujemy 1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej, mieszamy i zalewamy wrzątkiem do połowy szklanki.


Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia
chleby wyciągamy z piekarnika, smarujemy krochmalem i wstawiamy jeszcze raz, aby krochmal się zapiekł. Skórka będzie wtedy błyszcząca.

Bezpośrednio po upieczeniu wyciągamy
chleby z blaszek.Gotowy, pachnący, chrupiący i ma niepowtarzalny smak.

Smacznego!