Wykonanie

Kilka dni temu otrzymałamwspaniały prezent.Złoty, gęsty, aksamitnyo niepowtarzalnym aromacieLyle's Golden
Syrup. Od dawnaposzukiwałam tego produktu,ale bez rezultatu. Gdy wzięłamdo rąk niedużą buteleczkęwiedziałam od razu, w jaki sposóbzainicjuję jej obecność w mojejkuchni :)Przygotowałam słodkie,
makowepierożki z
rodzynkami oraz z kandyzowaną
skórką pomarańczową i
cytrynową.Gorący deser obficie polany pysznym
syropem zachwycił nas.Szklanka suchego
maku, 1,5 szklanki
mleka, garść
rodzynek,100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej i 100 g cytrynowej,6 łyżek Golden
Syrupu + do polania, 2 łyżki
rumu, 2 łyżki słodkiej
śmietanki.Ponadto: 2 szklanki
mąki, 1
jajko, 3 łyżki
oliwy, troszkę bardzo ciepłej
wody.
Mak wsypałam do garnuszka, zalałam
mlekiem, gotowałam około 30 minut.Przecedziłam i trzykrotnie zmieliłam w maszynce. Dodałam
rodzynki,
skórkę pomarańczową i
cytrynową (część zostawiłam do dekoracji),
śmietankę,
rum i Golden
Syrup. Wszystko dokładnie wymieszałam,odstawiłam na pół godziny, by smaki się przegryzły.
Mąkę przesiałam, wbiłam
jajko, dodałam
oliwę. Stopniowo wlewałam
wodę.Początkowo mieszałam drewnianą łyżką, a gdy składniki połączyły się, zaczęłamwyrabiać. Gładkie ciasto owinęłam folią spożywczą, odstawiłam na kilka minut.Porcjami cienko wałkowałam, obręczą wykrawałam krążki.Na każdy kładłam łyżeczkę makowej masy, zlepiałam. Gotowałam we wrzącej,lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu czekałam kilkanaście sekund po czymwyjmowałam i od razu układałam na talerzach.Posypałam odłożoną wcześniej
skórką z cytryny i
pomarańczy, posypałam teżczekoladowymi
groszkami. Polałam solidnie złotym
syropem.Bardzo smacznie polecam :)