ßßß
Jakiś czas temu robiłamprzetwory z dyni. Byłaogromna. Mam dzięki niejcały zapas słoiczków z rozmaitymi smakołykami.Przepis na dżem wypatrzyłamu Smacznej Pyzy .Spodobał mi się i nie żałuję,że go sporządziłam :)Jest tak pyszny, że z apetytemmożna wyjadać go łyżkami.Składniki: około 1 kg miąższudyni i podobna ilość jabłek,2 szklanki cukru, 2 cytryny, łyżka goździków (u mnie 20 sztuk),łyżeczka mielonego cynamonu, około pół szklanki filtrowanej wody.Od siebie dodałam jeszcze jedną pomarańczę.Dynię obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę.Włożyłam do dużego garnka, dodałam wodę, cukier i goździki.Postawiłam na minimalnym ogniu i dusiłam tak długo,aż dynia zaczęła się rozpadać. Dodałam obrane i pokrojone w kostkęjabłka oraz skórkę startą z cytrusów i sok z nich wyciśnięty.Smażyłam około 50 minut. Usunęłam goździki, wsypałam cynamon,wymieszałam. Gorący dżem przełożyłam do słoiczków, zakręciłam.Poustawiałam do góry dnem aż do wystygnięcia.Nie pasteryzowałam.Polecam bardzo smacznie :)