Wykonanie

Kolejne włoskie danie, któremam zaszczyt prezentowaća tym samym dodać do akcjiTa delikatna przekąska na ciepłowypełniona jest pikantnymfarszem z
ziemniaków, wędzonego
boczku i
parmezanu. Przepisotrzymałam od mojego kolegiLuciano z Rzymu.4
ziemniaki obrałam ze skóry,pokroiłam w cienkie plasterkia następnie w wąskie paski.Włożyłam do wrzącej, osolonej
wody i gotowałam cztery minuty.Odcedziłam, odstawiłam do ostygnięcia. Dodałam trzy czubate łyżkitartego
parmezanu i jedną małą drobno posiekaną
cebulę.200 g
wędzonego boczku pokroiłam na wąskie kawałki, zasmażyłam na patelni. Rumiany i wystudzony
boczek połączyłam z
ziemniakami.Farsz doprawiłam
pieprzem.Mrożone
ciasto francuskie rozwałkowałam. Ozdobną obręczą wykrawałamkrążki po dwa na jeden pierożek. Nakładałam solidną porcję farszu,zlepiałam. Przekąskę ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarowałam z wierzchu rozmąconym
jajkiem.Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15-20 minut.Podałam ciepłe. Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)