Wykonanie
1kg ugotowanych
ziemniaków10 dag
boczku1/2 pęczka
szczypiorkuZiemniaki gotujemy i ugniatamy ugniataczką do
ziemniaków na gładką masę masę.
Boczek kroimy w kosteczkę i wysmażamy z niego tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojony
szczypior, gdy się zeszkli, dodajemy
ziemniaki i staramy się wymieszać z zawartością patelni. Całość smażymy, co jakiś czas przekręcając, gdy się rumieni, spodnią warstwę
ziemniaków na wierzch -przekręcamy, co chwilę przewracając łyżką całą zawartość po kawałku. Nie chodzi o to by przełożyć cały placek na drugą stronę a przeciwnie by każda część została przesmażona na tzw. cztery strony.
Po przekręceniu przygniatamy
ziemniaki i wygładzamy powierzchnię, tak by
ziemniaki tworzyły jednolitą babkę a jednocześnie smażyły się na brązowy kolor. Na koniec, gdy uznamy, że wszystkie
ziemniaki przesmażyły się, przytrzymujemy całość dłużej bez przewracania tak, by
ziemniaki uzyskały jednolity rumiany kolor od
spodu- czyli przytrzymujemy 2
razy dłużej niż dotąd, jak czuliśmy potrzebę przekręcenia
ziemniaków na drugą stronę. Następnie kładziemy na patelnię talerz i odwracamy. W ten sposób przełożymy
ziemniaki na talerz jako jednolity placek. Jest to idealny dodatek do wszelkich chłodników (szczególnie tego i tego ), zup
owocowych,
zsiadłego mleka czy
maślanki. Ja dodatkowo podaję z
jajkiem sadzonym.Przepis w opisie może wygląda na skomplikowany ale w praktyce jest bardzo prosty.Wpis dodaję do akcji warzy wa psianko wate 2013