Wykonanie
W tym roku Mikołaj hojnie mnie wyposażył w wiedzę i inspiracje. Sprezentował mi 10 książek, które uzupełniły moją kulinarną biblioteczkę. Stałam się też posiadaczką pięknych naczyń do zapiekania i cudnie fotogenicznej miseczki. Bardzo dziękuję Mikołajowi i jego pomocnikom.

"
Ziemniaki w kuchniach różnych
krajów", to 120 przepisów na wykorzystanie ziemniaczków na przeróżniste sposoby."Quiche", to ponad 50 przepisów na quiche na bazie
ciasta francuskiego, kruchego i filo (phyllo).Michel Roux "
Jajka", to książka jednego z najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie, zawiera ponad 130 przepisów i pomysłów na wykorzystanie jaj. Książka dzieli się na rozdziały, z których każdy poświęcony został innemu sposobowi przyrządzania
jajek - począwszy od ich gotowania, smażenia, pieczenia, poprzez przyrządzanie naleśników, omletów, sufletów i tart, a skończywszy na deserach, takich jak kremy,
lody,
biszkopty i
bezy.(opis ze strony empik.com)Julie Biuso "Lato bez końca", to propozycja wielu dań z grilla, które z powodzeniem można odtworzyć w domu niezależnie od
pory roku i posiadania grilla węglowego.Cristina Bottari "Mamma Mia", to cudowne opracowanie wielu klasycznie włoskich przepisów z nowoczesną nutą.

Nigella Lawson "Nigella ekspresowo"Nigella Lawson "Jak być domową boginią"Nigella Lawson "Nigella świątecznie"Jamie Oliver "30 minut w kuchni"Jamie Oliver "Jamie Oliver w domu"Książek Jamiego ani Nigelli przedstawiać nikomu chyba nie trzeba. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam świątecznie