Wykonanie
Jako, że tak dzielnie głosujecie na mój blog jako blog roku, należy Wam się coś specjalnego, a właściwie specjalny sposób przygotowania potraw.
Mowa o wędzeniu. Wbrew pozorom nie trzeba
mieć żadnej specjalnej aparatury. Wystarczy kuchnia z wentylacją, bo jednak odrobiny
dymu uniknąć się nie da. Do tego będą nam potrzebnegarnek z pokrywkąfolia aluminiowacoś metalowego - idealne by było sitko do gotowania
wywaru z warzyw, ale metalowy kubek też da radęmateriał wędzarniczy - mogą być fusy po herbacie,
ryż lub trocinyDlaczego nazwałem po szwedzku? Bo w tamtym
kraju oprócz ogromnych ilości
kawy spożywa się zapiekanki z
ziemniaków i
jabłek.Jakby co to głosowanie jeszcze trwa ;) o tutaj:http://www.blogroku.pl/2015/zgloszenie/15,1844,kryzysowa-ksiazka-kucharskaSkładniki:-
ziemniaki-
jabłka
Wykonanie:Garnek wykładamy folią aluminiową i sypiemy na nią nasz materiał wędzarniczy. Sitko lub kubek wkładamy do garnka do góry dnem. Przy czym jeśli to kubek wypadałoby nasz materiał posypać dookoła, żeby dym nie był zamknięty w jego wnętrzu. Na to kładziemy obrane i pokrojone w ósemki
jabłka oraz obrane, tak samo pokrojone i lekko podgotowane
ziemniaki. Garnek kładziemy na mały ogień i tak podgrzewamy 1,5 do 2h. Po uwędzeniu najlepiej smakuje z
chilli :)