Wykonanie
Lekka, jesienna przekąskadostarczyła mi dziś mnóstworozkosznych wrażeń
smakowych.Powróciło wspomnienieWiecznego Miasta położonego na siedmiu wzgórzach. Tampo raz pierwszy poznałam smak
owoców kaki.Przypominające dojrzałego
pomidora kule o miękkim miąższu,który dosłownie rozpływał się w ustach, były słodkie niczym
miód, przy tym lekko mdławe.Byłam oczarowana tym odkryciem. Obecnie w
polskich marketach możnakupić
kaki i choć ich jakość znacznie odbiega od tych, które dojrzewają w południowym słońcu, to kupuję od czasu do czasu.Do sporządzenia przekąski dla
trzech osób wykorzystałam dwa
owoce.
Kaki umyłam, pokroiłam w plastry i grillowałam na patelni po 3 minuty z każdej strony. Kiedy wystygły poukładałam na półmiskach.Wokół krążków khaki wyłożyłam
zieleninę:
rukolę,
sałatę masłowąoraz czerwoną karbowaną. Dodałam po 3-4 plasterki
dojrzewającej szynki i cząstki
sera gorgonzola. Całość posypałam pestkami
granatu i gruboutłuczonym
kolorowym pieprzem. Polałam
cytrynową oliwą.Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)