ßßß Cookit - przepis na Antipasto autunnale

Antipasto autunnale

nazwa

Wykonanie

Lekka, jesienna przekąska
dostarczyła mi dziś mnóstwo
rozkosznych wrażeń smakowych.
Powróciło wspomnienie
Wiecznego Miasta położonego na siedmiu wzgórzach. Tam
po raz pierwszy poznałam smak
owoców kaki.
Przypominające dojrzałego
pomidora kule o miękkim miąższu,
który dosłownie rozpływał się w ustach, były słodkie niczym
miód, przy tym lekko mdławe.
Byłam oczarowana tym odkryciem. Obecnie w polskich marketach można
kupić kaki i choć ich jakość znacznie odbiega od tych, które dojrzewają w południowym słońcu, to kupuję od czasu do czasu.
Do sporządzenia przekąski dla trzech osób wykorzystałam dwa owoce.
Kaki umyłam, pokroiłam w plastry i grillowałam na patelni po 3 minuty z każdej strony. Kiedy wystygły poukładałam na półmiskach.
Wokół krążków khaki wyłożyłam zieleninę: rukolę, sałatę masłową
oraz czerwoną karbowaną. Dodałam po 3-4 plasterki dojrzewającej szynki i cząstki sera gorgonzola. Całość posypałam pestkami granatu i grubo
utłuczonym kolorowym pieprzem. Polałam cytrynową oliwą.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/10/antipasto-autunnale.html