Wykonanie

W ostatnim czasie zupełniebrakuje nam ochoty na
mięso.Jemy natomiast mnóstwowarzyw, jeszcze więcej
owoców i nieustannie, z ogromnymapetytem kilka
cytryn dziennie.Te ostatnie chyba nigdy mi sięnie znudzą :DDziś zachęcam do smażenianaleśników z ciasta
piwnego.Są puchate, delikatne i bardzosmaczne.200 g przesianej
mąki pszennej,2
jajka, 200 ml
jasnego piwa,20 g stopionego
masła,1 łyżka
oliwy, szczypta
soli,pół łyżeczki
cukru.
Białka ubiłam na sztywną pianę . Cały czas ubijając dodałam
żółtka,
masło,
oliwę,
sól,
cukier i
wodę. Na końcu wsypałam
mąkę i wlałam
piwo. Wymieszałam dokładnie, odstawiłam na 20-30 minut,by ciasto odpoczęło. Usmażyłam cienkie naleśniki.Gdy wystygły posmarowałam je
konfiturą wiśniową, zrolowałam,ułożyłam w żaroodpornym naczyniu, posypałam wiórkami
masła i zapiekłam.W międzyczasie przygotowałam sos budyniowy.3/4 opakowania
czekoladowego budyniu ugotowałam w 2 szklankach
mleka,uprzednio go rozpuszczając.Gorące naleśniki polałam sosem, posypałam kawałkami kandyzowanego
ananasa i świeżo startym
kokosem.Doskonałe i proste danie dla wszystkich łasuchów i dużych i małych.Bardzo smacznie polecam :)