ßßß
W ostatnim czasie zupełniebrakuje nam ochoty na mięso.Jemy natomiast mnóstwowarzyw, jeszcze więcej owoców i nieustannie, z ogromnymapetytem kilka cytryn dziennie.Te ostatnie chyba nigdy mi sięnie znudzą :DDziś zachęcam do smażenianaleśników z ciasta piwnego.Są puchate, delikatne i bardzosmaczne.200 g przesianej mąki pszennej,2 jajka, 200 ml jasnego piwa,20 g stopionego masła,1 łyżka oliwy, szczypta soli,pół łyżeczki cukru. Białka ubiłam na sztywną pianę . Cały czas ubijając dodałamżółtka, masło, oliwę, sól, cukier i wodę. Na końcu wsypałam mąkę i wlałam piwo. Wymieszałam dokładnie, odstawiłam na 20-30 minut,by ciasto odpoczęło. Usmażyłam cienkie naleśniki.Gdy wystygły posmarowałam je konfiturą wiśniową, zrolowałam,ułożyłam w żaroodpornym naczyniu, posypałam wiórkami masła i zapiekłam.W międzyczasie przygotowałam sos budyniowy.3/4 opakowania czekoladowego budyniu ugotowałam w 2 szklankach mleka,uprzednio go rozpuszczając.Gorące naleśniki polałam sosem, posypałam kawałkami kandyzowanegoananasa i świeżo startym kokosem.Doskonałe i proste danie dla wszystkich łasuchów i dużych i małych.Bardzo smacznie polecam :)