Wykonanie

Dopóki jest sezon na
rabarbar,chcę wykorzystać go jak tylkosię da. Dziś wczesnym rankiemupiekłam pyszne, kwaskowateciasto. Przepis otrzymałamod mojej Mamy, która wczorajczęstowała nas podobnym z okazji zakończenia pierwszegoetapu prac remontowych :)Potrzebne składniki:kostka
margaryny, 1 szklanka z czubkiem
mąki pszennej,3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 3
jajka, niepełna szklanka
cukru, opakowanie
cukru waniliowego,
owoce. U mnie
rabarbar i
truskawki.
Mąkę przesiałam, zmieszałam z
proszkiem do pieczenia,
cukrem waniliowym i
mąką ziemniaczaną.
Margarynę utarłam z
cukrem po czym stopniowo dodawałam
jajka i
mąkę, nie przerywając ucierania.Gładkie ciasto przełożyłam do okrągłej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą. Dwie duże łodygi
rabarbaru umyłam,obrałam i pokroiłam. Ułożyłam na cieście. Kilka
truskawekpowciskałam pomiędzy cząstki
rabarbaru.Z
mąki,
cukru i
margaryny przygotowałam kruszonkę.Nie podam dokładnych proporcji, gdyż zawsze robię ją na wyczucie.Posypałam
owoce, wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180°C.Piekłam 35-40 minut.Po wystygnięciu posypałam
cukrem pudrem.Smacznego :)