ßßß
Dopóki jest sezon na rabarbar,chcę wykorzystać go jak tylkosię da. Dziś wczesnym rankiemupiekłam pyszne, kwaskowateciasto. Przepis otrzymałamod mojej Mamy, która wczorajczęstowała nas podobnym z okazji zakończenia pierwszegoetapu prac remontowych :)Potrzebne składniki:kostka margaryny, 1 szklanka z czubkiem mąki pszennej,3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, niepełna szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, owoce. U mnie rabarbar i truskawki.Mąkę przesiałam, zmieszałam z proszkiem do pieczenia,cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.Margarynę utarłam z cukrem po czym stopniowo dodawałamjajka i mąkę, nie przerywając ucierania.Gładkie ciasto przełożyłam do okrągłej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Dwie duże łodygi rabarbaru umyłam,obrałam i pokroiłam. Ułożyłam na cieście. Kilka truskawekpowciskałam pomiędzy cząstki rabarbaru.Z mąki, cukru i margaryny przygotowałam kruszonkę.Nie podam dokładnych proporcji, gdyż zawsze robię ją na wyczucie.Posypałam owoce, wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180°C.Piekłam 35-40 minut.Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.Smacznego :)