ßßß Cookit - przepis na Leniwe kluski ?

Leniwe kluski ?

nazwa

Wykonanie

Do sporządzenia kluseczek, wykorzystałam
chudy twaróg i mąkę pełnoziarnistą.
Ostatnio, tej właśnie wyłącznie używam.
Mąka ta powstaje z całego ziarna, w tym z łuski, która zawiera najwięcej
składników odżywczych.
Ma wysoką zawartość błonnika,
fosforu i magnezu,
jest też źródłem żelaza i białka.
Ma ciemniejszą barwę niż tradycyjna mąka i odmienny smak.
Bardzo ją polubiłam i chyba na stałe wykreślę zwykłą mąkę z mojej kuchni, na korzyść pełnoziarnistej.
Kluski - pierogi leniwe, przedstawiam w dwóch osłonach.
Pierwsza na słodko :)
Do twarogu dodałam jajko, cukier waniliowy, rodzynki i mąkę.
Połączyłam wszystkie składniki. Ciasto formowałam tak, jak na kopytka.
Każdą kluskę lekko przycisnęłam widelcem. Dzięki temu, powstały ozdobne wzorki.
Gotowałam je we wrzącej wodzie.
Przed podaniem posypałam cukrem i cynamonem,
dodałam też nieco naturalnego jogurtu zamiast śmietany.
Kolejna na słono :)
Do drugiej kostki chudego twarogu
dodałam jajko, dużo białego pieprzu,
sól i mąkę.
Połączyłam składniki.
Za pomocą łyżeczki
nabierałam porcje ciasta, na środek kładłam
czarną oliwkę i zlepiałam tworząc kulkę.
Kluski ugotowałam
we wrzącej wodzie,
polałam bułką tartą z masłem.
Jest to bardzo proste danie,
szybko się je przyrządza.
Możliwości łączenia składników, jest
tu nieskończona ilość.
Polecam.
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2010/05/leniwe-kluski.html