Wykonanie

Do sporządzenia kluseczek, wykorzystałamchudy
twaróg i
mąkę pełnoziarnistą.Ostatnio, tej właśnie wyłącznie używam.
Mąka ta powstaje z całego ziarna, w tym z łuski, która zawiera najwięcejskładników odżywczych.Ma wysoką zawartość błonnika,fosforu i magnezu,jest też źródłem żelaza i
białka.Ma ciemniejszą barwę niż tradycyjna
mąka i odmienny smak.Bardzo ją polubiłam i chyba na stałe wykreślę zwykłą
mąkę z mojej kuchni, na korzyść pełnoziarnistej.Kluski - pierogi leniwe, przedstawiam w dwóch osłonach.Pierwsza na słodko :)Do
twarogu dodałam
jajko,
cukier waniliowy,
rodzynki i
mąkę.Połączyłam wszystkie składniki. Ciasto formowałam tak, jak na kopytka.Każdą kluskę lekko przycisnęłam widelcem. Dzięki temu, powstały ozdobne wzorki.Gotowałam je we wrzącej wodzie.Przed podaniem posypałam
cukrem i
cynamonem,dodałam też nieco
naturalnego jogurtu zamiast
śmietany.

Kolejna na słono :)Do drugiej kostki chudego
twarogudodałam
jajko, dużo
białego pieprzu,
sól i
mąkę.Połączyłam składniki.Za pomocą łyżeczkinabierałam porcje ciasta, na środek kładłam
czarną oliwkę i zlepiałam tworząc kulkę.Kluski ugotowałamwe wrzącej wodzie,polałam
bułką tartą z
masłem.Jest to bardzo proste danie,szybko się je przyrządza.Możliwości łączenia składników, jesttu nieskończona ilość.Polecam.