Wykonanie
Kochani to danie to debiut mojego narzeczonego na mojej stronie. Wspaniale
maślany kurczak w towarzystwie
kurek. Danie idealne na wieczór do lampki
wina. Polecam wszystkim
Panom, którzy chcą zaimponować swoim damom.Składniki na 4 porcje:Filet
piersi z kurczaka (300 – 400 g)Opakowania
makaronu Mafaldine lub Spaghetti2 mniejsze albo 1 większa
cebula200 g
kurek (mogą być mrożone)Szklanka
mlekaSzklanka
wodySos pieczeniowy jasny150 ml
śmietanki 36%3 Łyżki
masłaSól i
pieprzOliwa z oliwekPrzygotowanie:Oczyszczone
kurki włożyć do garnka zalać
wodą i
mlekiem. Gotować 5 minut, w przypadku większych
kurek nawet 7 minut. Całość odcedzić. Rozgrzać piekarnik do 190 – 200 stopni.
Pierś z kurczaka oczyścić, a następnie doprawić
solą i
pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozpuść 2 łyżki
masła z dodatkiem
oliwy. Następnie umieścić pierś i smażyć z każdej strony po około 3 minuty do zarumienienia się, pamiętając żeby nie wracać na już smażoną stronę. Podsmażone piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym i pod przykryciem piec 15 minut.Na patelni podgrzać resztę
masła i
oliwę z oliwek może być smakowa dla podkreślenia smaku. Smażymy
cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodać ugotowane
kurki i doprawić
pieprzem. Po chwili dolać rozrobiony w 200 ml
sos pieczeniowy. Całość zagotować, a następnie dołożyć pokrojoną
pierś z kurczaka i chwilę wszystko podgrzać.Podawać z ugotowanym wg przepisu
makaronem na ciepło. Smacznego.